Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O krok blíž k nové aréně. Bylo rozhodnuto o správci stavby, ve hře je navýšení úvěru města o 300 milionů

Hned 800 milionů korun z městského rozpočtu na příští rok má být vyhrazeno na stavbu Horácké multifunkční arény (MHA). Tyto náklady chce Jihlava pokrýt úvěrem a dotací od kraje. Zároveň budou zastupitelé jednat o přijetí dalšího úvěru na 300 milionů korun, jasno už je o správce stavby.

„Je to určitě další významný krok, kterým chceme ten projekt posunout k realizaci," říká David Beke (ODS), radní města a manažer výstavby HMA k výše uvedeným návrhům. Aréna má nahradit starý zimní stadion v centru, který je už osm měsíců zavřený.

Jihlava preferuje nabídku stavby arény za 1,9 mld. Kč a shání další peníze. Nejsme hazardéři, říká vedení města

Z pěti cenových nabídek, které dostala Jihlava na stavbu Horácké multifunkční arény, dostala nejlepší hodnocení nejnižší nabídka za 1,9 miliardy korun. Tuto nabídku bude město dál posuzovat a ověřovat, rozhodnutí o výběru dodavatele zatím...

Rada města ve čtvrtek vybrala sdružení firem, které bude u arény fungovat jako správce stavby. Výběrové řízení vyhrálo sdružení Fetters management - Delta s cenou skoro 15 milionů korun. Beke podotkl, že pokud by se hypoteticky stalo, že by ke stavbě nedošlo, je možné smlouvu s tímto správcem ukončit.

Na stavbu arény dostala Jihlava ve výběrovém řízení nejnižší nabídku za 1,9 miliardy korun, výběrové řízení ale ještě neuzavřela, protože jí část peněz chyběla. „My nejdříve musíme mít nachystané záležitosti v rozpočtu, aby potom následně mohlo být rozhodováno," řekl náměstek hejtmana Jiří Pokorný (ANO).

Na stavbu arény slíbil Kraj Vysočina půl miliardy korun, příští rok by z nich Jihlava mohla dostat 350 milionů. Dalších 300 milionů na arénu Jihlava očekává z Národní sportovní agentury. Zástupci radnice nedávno uvedli, že hledají i další možné zdroje peněz v dotačních programech a u soukromých subjektů. Primátor Petr Ryška například před několika týdny prohlásil, že existuje velmi slušná možnost uspět v dotaci o specifické brownfieldy, což by mohlo přinést dalších 150 milionů korun.

Město má zatím na arénu vyjednaný úvěr 600 milionů korun, který ještě nečerpalo. Splácet by ho pak mělo 15 let, stejně jako další úvěr na investice za 300 milionů korun, jehož otevření projedná úterní zastupitelstvo. Roční splátky by u obou úvěrů měly být v součtu 75 milionů korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, rozpočet, multifunkční, Horácká, aréna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O krok blíž k nové aréně. Bylo rozhodnuto o správci stavby, ve hře je navýšení úvěru města o 300 milionů | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.