Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Je to pět let, co zemřela osobnost nejen jihlavského hokeje Josef Augusta. Na nic si nehrál, choval se férově, vzpomíná Viktor Ujčík

Dnes je tomu přesně pět let, kdy do hokejového nebe odešla významná osobnost, která je neodmyslitelně spjatá s HC Dukla Jihlava. Řeč je o bývalém hokejistovi a osobitém trenérovi Josefu Augustovi.

Rodák z Havlíčkova Brodu Josef Augusta zemřel v 70 letech, 16. února 2017 podlehl rakovině slinivky. S tou bojoval od roku 2015.

Josef Augusta byl úspěšný hokejista, později pak byl neméně významný trenér jihlavské Dukly. Jako aktivní hráč s Duklou získal osm ligových titulů. Další pak přidal jako trenér.

Augusta byl také asistentem Ivana Hlinky u národního týmu, s nímž v roce 1999 slavil na mistrovství světa zlato. V roce 2000 a 2001 se stal hlavním trenérem národního týmu, který dvakrát dovedl ke zlatým medailím.

Tato významná osobnost českého hokeje je členem Síně slávy českého hokeje.

Vzpomínka Viktora Ujčíka

Jako na svérázného, ale férového trenéra, který měl u hráčů přirozený respekt, na Josefa Augustu vzpomíná trojnásobný mistr světa a bývalý hokejový útočník Viktor Ujčík. S velikánem českého hokeje ho pojily vazby na Duklu Jihlava, ale také ty reprezentační.

Josef Augusta (*24. 11. 1946 Havlíčkův Brod – †16. 2. 2017 Jihlava) byl český hokejový útočník a pozdější trenér.

Jako hráč získal s týmem Duklou Jihlava osmkrát titul mistra republiky. Úspěchy slavil i jako trenér – v domácí soutěži dovedl k titulu Jihlavu a Olomouc, s reprezentačním celkem pak získal dvě zlaté medaile jako hlavní kouč a jednu jako asistent trenéra.

V roce 2008 byl Augusta uveden do Síně slávy českého hokeje.

„Budu na pana Augustu vzpomínat samozřejmě v dobrém. Byl to svérázný trenér, jak jsme tak z Vysočiny už zvyklí, ale člověk u něho vždy věděl, na čem je,“ řekl Viktor Ujčík krátce po Augustově úmrtí.

Při trenérské dráze mu podle něho jednoznačně pomohlo, že sám hokej hrával na nejvyšší úrovni. „Bylo vidět, že ví, o čem mluví, že si tím hokejem prošel. Na nic si nehrál a u hráčů měl respekt, choval se k nim férově,“ dodal Ujčík. 

„Při zápasech nám nechával volnost." 

Hokej pod Augustou si užíval. „Nesvazoval nás přehnaně taktickými pokyny. Jasně, že něco bylo dopředu dané, ale nechával nám jinak při zápasech volnost,“ připomněl hokejista, který pod Augustou jakožto asistentem trenéra vstoupil v Jihlavě do domácí nejvyšší soutěže.

Viktor Ujčík má Kromě společných sportovních úspěchů má na Augustu pěkné vzpomínky i mimo led. A jedna se mu vybavila okamžitě. „Jeli jsme spolu tehdy na sraz nároďáku a já jsem řídil. Už jsme docela spěchali, jenže dálnice před Prahou byla zacpaná, tak jsme to brali po menších silnicích různýma zkratkama. Když jsme úspěšně dojeli a pan Augusta vystoupil z auta, jen se oklepal a prohlásil ‚tak s tebou už nikdy‘,“ smál se před pěti lety Viktor Ujčík.

„Chechtal se u toho a samozřejmě pak na cestě zpátky jel se mnou znovu, ale to už jsme jeli v klídku a po dálnici,“ dodal Ujčík.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HC Dukla Jihlava | Zdroj wikipedia, ČTK, idnes.cz

Štítky hokej, Josef Augusta, úmrtí, výročí, sport, HC Dukla, Jihlava, Viktor Ujčík, HC Dukla Jihlava, trenér, hokejista, Havlíčkův Brod, Mistrovství světa v ledním hokeji, Ivan Hlinka, Síň slávy českého hokeje

Je to pět let, co zemřela osobnost nejen jihlavského hokeje Josef Augusta. Na nic si nehrál, choval se férově, vzpomíná Viktor Ujčík | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.