Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rekonstrukce zimního stadionu proběhne i v Třebíči, Kraj Vysočina na ní přispěje až 60 miliony

Zastupitelé Kraje Vysočina včera schválili dotaci pro město Třebíč na modernizaci zimního stadionu. Podle radního pro školství, mládež a sport Jana Břížďaly (Piráti) má krajská dotace pokrýt 17 procent předpokládaných nákladů, které jsou asi 350 milionů korun. Zastupitelé rozhodli že dotace bude nejvýše 59,5 milionu korun.

Třebíč na modernizaci stadionu žádá peníze i z Národní sportovní agentury, požaduje od ní 40 milionů korun. Rekonstrukce by mohla začít na jaře 2023, odhadl už dřív starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč).

„Výše dotace byla stanovena podle metodiky krajského odboru školství. Tento postup se používá vždy, kdy je kraj požádán o spolufinancování obdobných sportovních investic. Zimní stadion v Třebíči má sloužit nejen jako zázemí pro profesionální hokejový tým, ale také pro přípravu sportovních talentů a pro volnočasové vyžití mládeže obecně, má přispět ke zlepšení kvality života občanů nejen v Třebíči a její spádové oblasti. Dotace Kraje Vysočina bude zapracována do krajského rozpočtu na příslušný rok, ve kterém bude vyplacena,“ uvedl krajský radní Jan Břížďala.

Město dokončuje prováděcí dokumentaci stavby. Starosta předpokládá, že soutěž na dodavatele stavby by mohla začít v druhém pololetí příštího roku.

Modernizace zimního stadionu má zlepšit především jeho zázemí. V plánu je rozšíření zadní části tak, aby tam mohly vzniknout kabiny a sociální zařízení, které jsou podle dřívějšího vyjádření starosty už nevyhovující. Upravovat se bude i hlediště a technologie chlazení. Zastaralou čpavkovou má nahradit ekologičtější varianta.

Třebíčský zimní stadion se začal stavět v roce 1956, dokončený byl v roce 1959. O dvanáct let později prodělal první větší rekonstrukci a v roce 1977 byl zastřešen. Střecha se ale po několika dnech zřítila. Zemřeli pod ní dva lidé. Znovu se stadion veřejnosti otevřel v roce 1980. Od roku 1998 je v majetku města. Poslední větší rekonstrukce stadionu byla v roce 2000, opravovala se ledová plocha, chlazení a strojovna.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ekosvetlo.cz

Štítky ČR, správa, stavby, sporty, Vysočina, Třebíč, zimní stadion, Kraj Vysočina, dotace, Česká pirátská strana, Pavel Pacal, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Rekonstrukce zimního stadionu proběhne i v Třebíči, Kraj Vysočina na ní přispěje až 60 miliony | Hokej | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.