Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Olympiáda dětí a mládeže 2023 začala. Komu z Vysočiny dnes budeme držet pěsti?

Dvaaosmdesát mladých sportovců z Vysočiny má za sebou slavnostní zahájení jubilejního dvacátého ročníku Olympiády dětí a mládeže (ODM). Ta se koná v Královéhradeckém kraji a zažehnutím ohně ho v neděli 22. ledna slavnostně odstartovala snowboardistka Eva Adamczyková.

Vlajkonošem výpravy z Vysočiny byl slavný hokejista a rodák z Třebíče Patrik Eliáš. „Reprezentovat svůj kraj je velká zodpovědnost. Pro hráče i pro mě, protože si uvědomuji, odkud pocházím, a jsem hrdý, že jsem mohl Vysočinu reprezentovat,“ sdělil Patrik Eliáš. Našich 82 mladých sportovců má jediný cíl - vylepšit 7. místo medailového žebříčku z posledních zimních her v roce 2020.

Na minulých zimních hrách získala Vysočina šest zlatých, sedm stříbrných a pět bronzových medailí. V roce 2018 byla s 30 cennými kovy dokonce třetím nejlepším krajem, 11 zlatých, 7 stříbrných a 12 bronzových umístění by ráda zopakovala.

„ODM je největší multisportovní akce u nás, kterou za dvacet let existence prošly tisíce mladých lidí. Někteří z nich, jako například Ester Ledecká nebo Josef Dostál, se dostali i na velkou olympiádu a pro některé zůstala Olympiáda dětí a mládeže největší sportovní akcí v životě. S tímto vědomím se také snažíme každý ročník ODM připravit,“ říká místopředseda Českého olympijského výboru zodpovědný za ODM Filip Šuman.

Na medaili si určitě pomýšlí hokejisté z Vysočiny. Obránce Lukáš Kachlíř z Havlíčkova Brodu je považován za jednoho z největších talentů ročníku 2009 v republice. Velkou část výběru tvoří hráči Jihlavy, jedním z nich je David Zmrhal. „Jsem rád, že mohu být součástí týmu. Posune mě to do budoucna. Věřím, že tady budou agenti. Z týmového hlediska nás považují za favority, medaili určitě získáme.“ 

Snowboardistka Eva Adamczyková zahájila 20. ročník ODM, foto: olympijskytym.cz/Barbora Reichová

Dalším velkým talentem z našeho kraje je Kristýna Neumanová. Patnáctiletá sestra závodní cyklistky a reprezentantky Terezy Neumanové byla na třech z posledních čtyř ODM, pokaždé získala medaili. Dvakrát skončila stříbrná v rychlobruslení (2018, 2020), loni brala bronz za běh na 4×60 metrů. Kristýna Neumanová se nyní pokusí přidat cenný kov ve třetí odlišné disciplíně, závodit bude v snowboardingu.

ODM, tak jako řadu dalších velkých událostí, narušil covid, poslední ročník dětské olympiády proběhl před třemi lety. O to větší chuť a motivaci uspět mají sportovci i trenéři, návrat ODM těší i hejtmana kraje Vysočina Vítězslava Schreka. „Cílem tohoto největšího a nejprestižnějšího sportovního svátku je nejen soutěžit v jednotlivých disciplínách, ale především motivovat děti a mládež ke sportu, k aktivnímu pohybu a zdravému způsobu trávení volného času, a to nejen ve školách.“

Komu dnes budeme fandit? 

Olympiáda dětí a mládeže bude probíhat od 22. do 26. ledna v Hradci Králové, Špindlerově Mlýně, Vrchlabí, Trutnově a Nové Pace. 

Dnes je na pořadu hokej, alpské disciplíny (obří slalom), běžecké lyžování, biatlon (sprint 4km klasicky), krasobruslení, lyžařský orientační běh, šachy a snowboarding (paralelní obří slalom).

Z Vysočiny dnes budou závodit například hokejisté, Tereza Dvořáková, Julie Kabrdová, Jakub Rozkošný, Jan Kunstmüller, Dominika Kocmánková, Nela Sedláková, Filip Havlíček, Petr van Berg (všichni biatlon), Barbora Kábelová, Nikola Svatková, Kamila Havránková, Kristýna Štanclová (všechny krasobruslení), Adam Červinka, Vladimír Srb, Hana Vítková, Eliška Baďurová, Veronika Červinková, Anna Marie Nováková, Antonín Hofhanzl, Vojtěch Vinopal (všichni lyžařský orientační běh). 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Barbora Reichová / olympijskytym.cz | Zdroj olympijskytym.cz

Štítky olympijské hry, sport, zima, reprezentace, výprava, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Olympiáda dětí a mládeže 2023 začala. Komu z Vysočiny dnes budeme držet pěsti? | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.