Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlava chce zahájit výběrové řízení na stavbu Horácké arény za 1,4 miliardy. Podívejte se na úpravy projektu

Zastupitelé Jihlavy se v úterý 18. ledna sešli na mimořádném zasedání, kde hlavním tématem byla výstavba Horácké arény. Radní města a zároveň manažer výstavby arény David Beke (ODS) zastupitelům sdělil hlavně to, že Jihlava chce zahájit výběrové řízení na stavbu víceúčelové arény asi za 1,4 miliardy korun v polovině února. Zároveň popsal některé změny, které nastaly v projektu.

Dostane město dotaci od NSA? 

Pokud všechno půjde podle plánu, mohlo by mít město podepsanou smlouvu se zhotovitelem začátkem června. Jak sdělil Beke, teprve pak se zřejmě radnice dozví, jestli dostane na tuto stavbu dotaci od Národní sportovní agentury (NSA), o niž požádala. 

Horácká multifunkční aréna by měla vyrůst na místě starého zimního stadionu v centru Jihlavy. Objekt by kromě hokeje a dalších sportovních utkání umožnil pořádání kulturních akcí. Městu patří stadion i hokejový klub Dukla, který tam hraje své domácí zápasy.

To však případně nebude jediná dotace. 500 milionů korun na arénu už Jihlavě loni slíbil přispět Kraj Vysočina, od NSA by Jihlava mohla dostat dotaci až 300 milionů korun. Město by mělo na stavbu arény dát zbylých 600 milionů korun.

Radní Beke zastupitelům řekl, že agentura vyzvala město k předložení dokumentů, mezi nimiž bude i harmonogram s předpokládaným termínem ukončení výběrového řízení, smlouva se zhotovitelem a kompletní informace o hodnocení. „Ekonomický odbor pracuje na zajištění úvěru 600 milionů, který potřebujeme k prokázání našich zdrojů," uvedl také David Beke.

Z kulturně společenských a komerčních akcí bude možné arénu využít pro koncerty, divadlo, taneční soutěže, výstavy, kongresy, módní přehlídky, kino, apod. Kapacitu pro jednotlivé akce je možné variabilně upravovat a aréna umožní využití od menších akcí pro 500 diváků, přes standardní konfiguraci 5 750 diváků s volnou centrální sportovní plochou až po akce kulturní s kapacitou až pro 7 500 diváků.

Jihlavští zastupitelé na včerejším mimořádném zasedání byli prostřednictvím manažera seznámeni s dílčími úpravami projektu, které pro snížení rizika nárůstu cen byly realizovány v posledním stupni projektové dokumentace. „Změny nemají dopad ani do kapacit ani do rušení provozů, ale jsou orientovány na zjednodušování některých technických řešení, zjednodušování pracnosti detailů, redukce objemů, revize materiálových standardů a redukce používání dražších materiálů," ujistil Beke. 

Některé úpravy oproti původnímu projektu 

  • Odebrání podzemí pod nárožní budovou. Tato změna má za následek vymístění kanceláří provozovatele a Dukly a šaten zaměstnanců do stávajícího objektu (s vrátnicí).
  • Zmenšení objemu podzemí pod hlavní halou, bylo původně i přes dvě patra z důvodů vedení technologií.
  • Byly celkově upraveny náročnější detaily konstrukcí, obvodových plášťů apod. Například vyměněn pororošt za prosekávaný plech.
  • Byly revidovány použité materiály a technologie za účelem snížení ceny (v projektu nejsou například kogenerace, ale je na ně příprava)
  • Chlazení zůstává čpavkové a bude připraveno i na budoucí výměnu chlazení i na malém zimáčku, přesun technologií primárně na střechu arény, zkrácení tras rozvodů,...).
  • Došlo k redukcí skleněných částí fasád a velikostí oken, ale při zachování výrazné architektonické i provozní kvality.
  • Došlo také například k redukci použití skleněných prvků v interiérech
  • Z venkovních ploch byl ve velké míře odstraněn kámen a nahrazen částečně betonovými prvky.
  • Dále došlo k redukci střešní krajiny a k redukci běžecké dráhy. Ze šesti drah na tři.
  • Hledají se další zdroje, a to zejména v programech na revitalizace veřejných prostor a zelených opatřeních.
  • Předjednání možnosti participace soukromého sektoru a jeho nejen finanční, ale i například materiální podpory projektu.
  • Analýza položek rozpočtu a hledání možných úspor na straně administrace zakázky. Výstupem je například průzkum trhu formou PTK ve vztahu k demolicím, kdy lze předpokládat, že může dojít k výrazné úspoře proti rozpočtu. Dále je to například uložení zeminy na vlastních pozemcích a využití pro další účely. Tato položka by také mohla pomoci ušetřit další nízké desítky milionů.
  • Zmenšení dodávek gastra zhruba o jednu třetinu v první etapě. Gastro si zvládne časem na sebe vydělat. Případně úvěr provozovatele, apod. Nebo pronájem externímu subjektu, který celé gastro zafinancuje.
  • Část arény bez interiérového vybavení (dva skyboxy například vybaveny pro prezentaci a dodělávat se budou až jakmile budou obsazeny nájemci).
  • Audiovizuální technika případně formou nájmu.  

O aréně budou jihlavští zastupitelé jednat také na dalším zasedání, které je naplánované na 22. února. Vedení radnice by je mělo seznámit s možnými krizovými scénáři, například pro případ, kdyby do výběrového řízení podaly firmy příliš vysoké nabídkové ceny.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horácká aréna

Štítky Horácká aréna, stavba, výběrové řízení, projekt, investice, sport, kultura, Jihlava, dotace, NSA, ODS, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava chce zahájit výběrové řízení na stavbu Horácké arény za 1,4 miliardy. Podívejte se na úpravy projektu | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.