Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nevidomý sportovec z Vysočiny chce v tandemu zvládnout Tour de France. Výzva má i dobročinný podtext

Čerstvý třicátník a nevidomý cyklista z Nového Telečkova na Třebíčsku Ondřej Zmeškal má před sebou další náročnou výzvu. Sportovec, který miluje výzvy a žádná vzdálenost pro něj není překážkou, a když zrovna neběhá dlouhé tratě, tak vymýšlí nové mety, se rozhodl pokořit další vytrvalostní rekord. Jako vůbec první nevidomý sportovec chce letos na tandemovém kole ujet Tour de France 2021 v délce 3 383 kilometrů.

Radní Kraje Vysočina se dnes rozhodli podpořit cyklistický závod Ondřeje Zmeškala částkou 100 tisíc korun.

Ondřej Zmeškal je důkazem toho, že když člověk opravdu něco chce a je dost vytrvalý, mohou se mu splnit sny. Budu Ondřejovi držet palce, aby se jemu i jeho parťákovi podařilo slavný francouzský závod zdárně dokončit a v co nejlepším čase. Celá Vysočina bude určitě fandit,“ říká Jan Břížďala, radní Kraje Vysočina pro oblast školství mládeže a sportu.

Podpora sportování hendikepovaných dětí 

Ondřej Zmeškal se se svým, jak sám říká, „pilotem“ Markem Peterkou vydá na trasu jednoho z nejslavnějších a nejnáročnějších cyklistických závodů světa v termínu od 26. června do 18. července a na tandemovém kole společně zdolají 3 383 kilometrů. Celou cestu Ondřeje Zmeškala bude možné mapovat v reálném čase díky satelitnímu sledování i prostřednictvím kamer České televize.

Závod má ale i další rozměr. Vedle osobní motivace má Ondřej Zmeškal v plánu společně s nadačním fondem Světluška vybrat v charitativní sbírce vyhlášené po dobu trvání závodu finanční prostředky na podporu sportovních aktivit hendikepovaných dětí.

Čerstvý třicátník Ondřej Zmeškal se pravidelně umisťuje mezi nominovanými a oceňovanými sportovci v tradiční regionální anketě Sportovec Kraje Vysočina.

Ondřej Zmeškal zcela oslepl ve svých 20 letech po několika neúspěšných operacích. Po této veliké ztrátě dokázal znovu najít smysl života. Nejprve běhal s vodicím psem cestou do práce, poté postupně zdolával delší trasy s trasérem.

Tento nadějný nevidomý sportovec v roce 2015 uběhl Jihlavský půlmaraton a v tréninku nepolevil. Přidal se k výpravě českých sportovců na maraton na Velkou čínskou zeď v roce 2016, který patří k nejtěžším na světě.  Zdolal 5 164 kamenných schodů i po prašných cestách okolních vesnic, běžel v teplotách kolem 30°C. Za hlasité podpory fanoušků dorazili do cíle v čase 6:00:24, na 36. místě ve své kategorii.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina

Štítky Ondřej Zmeškal, sport, kolo, běh, Tour de France, hendikep, Kraj Vysočina, okres Třebíč, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevidomý sportovec z Vysočiny chce v tandemu zvládnout Tour de France. Výzva má i dobročinný podtext | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.