Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na lyžích stála už jako čtyřletá. Teď Sára z Vysočiny trénuje s Evou Samkovou a sbírá samá ocenění

Sára Strnadová. Toto jméno osmnáctileté snowboardcrossařky z Velkého Meziříčí bychom si určitě měli zapamatovat. Její pokoj zdobí pořádná sbírka medailí a pohárů. Letošní opravdu úspěšnou sezonu uzavřela zlatem z juniorského mistrovství světa v Ruském Krasnojarsku. V celkovém hodnocení Evropského poháru skončila čtvrtá, což je ideální výchozí pozice pro splnění kvalifikačních limitů na blížící se olympijské hry.

Tento týden Sáru společně s tatínkem Radkem a členem výboru Ski klubu Velké Meziříčí Vratislavem Čamkem přijal hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, který Sáře věnoval bronzovou pamětní medaili Kraje Vysočina.

Sára, která se poprvé na lyže postavila ve čtyřech letech, aktuálně trénuje pod dohledem Petra Knappa a pravidelně se účastní tréninkových kempů a národních soustředění vedených reprezentačním šéftrenérem Markem Jelínkem a Evou Samkovou. Upozorňuje však, že v rámci jejích příprav není prostor na vůbec žádné VIP zacházení.

„Pokud trénujete dlouhé hodiny denně, přijdete na pokoj tak unavení, že neřešíte, co si uvaříte, takže nejčastěji umícháte vajíčka. Nemáme žádného vlastního kuchaře, prostě si musíme poradit v rámci možností,“ vypráví Sára Strnadová, nadějná sportovkyně z Vysočiny.

Její tři závodní prkna jsou bezpečně uložena nikoli doma ve Velkém Meziríčí, ale v Praze na Dukle. Tzv. suchý  letní trénink se totiž skládá hlavně z posilování, gymnastiky, atletiky, vwindsurfingu, lezení, oblíbila si i singletracky nebo longboard. Na závodní trati rozjede Sára prkno často za hranici 80 km/h, ani za volantem jí rychlost nedělá problém – s rychlostí si umí poradit. Fakt, že to zatím jen na trati, občas odskáčou kosti a vazy si nepřipouští, ale už z minulé sezony moc dobře ví, že úraz je velkou komplikací a zbytečnou překážkou při cestě za vítězstvím.

Škola má velkou prioritu

Sáru už do léta, podle jejích slov, nečekají žádné velké závody. Ještě před podzimním návratem na tratě ale musí stihnout nastudovat zhruba půlroční zameškanou učební látku třetího ročníku gymnázia. Nepočítá s tím, že při dohánění učiva zbyde čas na cokoli jiného, škola má u ní velkou prioritu. Až za rok složí maturitu, ráda by pokračovala ve studiu na ČVUT, fakultě informačních technologií.

„Závodní výsledky, které doprovází Sářinu kariéru naznačují, že se díky velké podpoře rodiny a své vlastní obrovské vůli dostala mezi světovou sportovní špičku. Jsem jejím velkým fanouškem,“ doplnil hejtman Vítězslav Schrek.


 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina

Štítky Sára Strnadová, snowboardcross, Velké Meziříčí, Kraj Vysočina, Eva Adamczyková, olympijské hry, Vítězslav Schrek, lyže, České vysoké učení technické v Praze, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na lyžích stála už jako čtyřletá. Teď Sára z Vysočiny trénuje s Evou Samkovou a sbírá samá ocenění | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.