Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Letenek na dovolenou se žena už nedočká. Díky důvěřivosti lidí si podvodníci přišli na desetitisíce korun

Lidé z Vysočiny opět naletěli podvodníkům na internetu, kteří je připravili o velké částky peněz. V posledních dnech se s takovými případy policisté setkali například na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku.

Dosud neznámý pachatel na Facebooku vystupoval jako majitelka cestovní kanceláře Czechmaican Carribean Tours Limited. Nabízel takto zájezd do hotelu do oblasti Karibiku pro dvě osoby za více než sto tisíc korun. Zájemkyně o nabízený letecký zájezd po předchozí komunikaci přes Messenger obdržela platební pokyny a za zájezd zaplatila koncem ledna zálohu ve výši devětačtyřicet tisíc korun.

„Ihned po zaplacení zálohy měla žena z Brodska obdržet letenky do místa pobytu a po příletu na místo měla doplatit zbývající částku ceny zájezdu. Do současné doby ale žádné letenky neobdržela a tuto středu obdržela od cestovní kanceláře dopis, ve kterém se uvádí, že cestovní kancelář je v úpadku. Žena tak nemá ani peníze, ani letenky a stala se zřejmě obětí podvodníků," řekla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Pomoct mohou i recenze

Policisté doporučují, aby si lidé důkladně ověřovali, zda firma, se kterou obchodují, skutečně existuje. Je také dobré, když se podívají na recenze k firmě. Tyto údaje jsou většinou dostupné na internetu, kde lze firmy vyhledat například podle jejich identifikačního čísla. „Jedině opatrnost může zabránit tomu, že se nestanete snadnou obětí podvodníků," dodala k tomu Dana Čírtková.

Podobnou smůlu měla i další žena, která přišla o ještě větší sumu peněz. „Neznámý pachatel vystupoval pod dosud nezjištěným jménem a pod legendou zřízení virtuální karty k bankovnímu účtu kontaktoval ženu z Pelhřimovska s touto nabídkou. Nabízel jí konkrétně, že u jejího účtu zřídí virtuální kartu," sdělila Dana Čírtková.

Žena s tím souhlasila, stáhla si prostřednictvím jeho instrukcí nejprve do svého mobilního dotykového telefonu aplikaci Any Desk, dále aplikaci Binance, aplikaci Blockchain a Revolut. Poté neznámému pachateli umožnila přesně podle jeho instrukcí vzdálený přístup do svého počítače, kam poté nainstaloval program Any Desk. Tím získal přístup do ženina počítače a mobilního telefonu.

Údaje z platební karty i občanky

„Důvěřivá žena mu poté poskytla veškeré údaje ze své platební karty a občanského průkazu, kdy kreditní kartu a občanský průkaz ofotila a vložila je do přesně neurčené aplikace," uvedla policejní mluvčí.

Pachatel přes internetové bankovnictví u ženina účtu zvýšil limity pro převod peněz ze sporožirového účtu na běžný účet, o čemž žena samozřejmě vůbec nevěděla. Následně podvodník převedl z jejího účtu pětapadesát tisíc korun a pětačtyřicet tisíc korun na dosud nezjištěný účet. Takto vznikla škoda za sto tisíc korun. 

„Lidé jsou stále neopatrní a nechají se nalákat na nejrůznější nabídky. Nikdy nikomu, koho neznáte, nesdělujte žádné údaje k vašemu bankovnímu účtu ani k platební kartě. Nikdy nikomu neposílejte žádné fotokopie vašich osobních dokladů. Bez aktivní spolupráce ze strany poškozených by pachatelé nemohli internetovou kriminalistu páchat," upozornila Dana Čírtková.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík | Zdroj Policie ČR

Štítky podvod, peníze, internet, policie, dovolená, účet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letenek na dovolenou se žena už nedočká. Díky důvěřivosti lidí si podvodníci přišli na desetitisíce korun | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.