Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Čtyři muži ukradli na benzince cigarety za 70 tisíc. Podívejte se na jejich zadržení na D1

Úspěšný zásah mají na svém kontě policisté z Dálničního oddělení Velký Beranov a jejich kolegové z oddělení v Humpolci. Ti společně zadrželi čtyři muže, kteří ze zaparkovaného auta ve Vystrkově ukradli větší množství cigaret. Ke krádeži a současně k zadržení zlodějů došlo na dálnici D1 v pátek 3. března.

Případ začal pro humpolecké policisty v uvedený den deset minut před desátou hodinou dopoledne, kdy obsluha čerpací stanice z obce Vystrkov oznámila na stálou dozorčí službu obvodního oddělení Humpolec, že na benzince došlo ke krádeži věcí ze zde zaparkovaného otevřeného vozidla. „Vozidlo zde zaparkoval řidič, který postupně skládal zboží, které odnášel do prostoru čerpací stanice. Když se vracel pro další zboží, všiml si na zemi u vozidla pohozených krabiček cigaret. Poté zjistil, že z nákladového prostoru jeho vozidla zmizelo větší množství cigaret,“ popisuje začátek případu policejní mluvčí Dana Čírtková.

Na benzince v tu dobu stálo osobní auto a u něho se pohybovalo několik mužů, kteří z místa rychle odjeli stříbrným osobním autem WV Passat s českou registrační značkou a mířili směrem na Humpolec. Proto se muž obrátil na obsluhu čerpací stanice se žádostí, aby kontaktovala Policii ČR. „Po přijetí oznámení operační důstojník integrovaného operačního střediska okamžitě tuto informaci předal všem policejním hlídkám v terénu s tím, že vozidlo s pachateli se mohlo vydat různými směry, včetně nájezdů na dálnici D1 na Prahu i na Brno. Policisté z obvodního oddělení Humpolec se vydali propátrat město a policisté z dálničního oddělení Velký Beranov měli za úkol pokusit se vozidlo zastavit na dálnici D1 v případě, že řidič auta zvolil trasu po dálnici D1. O případném průjezdu podezřelého vozidla a naléhavé žádosti o jeho zastavení byla informována také sousední dálniční oddělení,“ pokračuje Dana Čírtková.

Zastavení na dálnici a následná kontrola 

Auto na D1 spatřila jedna z policejních hlídek, konkrétně to bylo na 112. kilometru směrem na Brno zhruba dvě minuty po desáté hodině. V tu chvíli bylo jasné, že vozidlo míří po dálnici směrem na Brno, proto se dostupné policejní hlídky soustředily na jeho zastavení.

„Další z hlídek, která vykonávala běžný výkon služby u dálnice D1, výše uvedené vozidlo spatřila v úseku 122. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Brno a následně za pomoci nápisu STOP a užití výstražného zařízení jej ve spolupráci s dalšími hlídkami zastavila v 10:13 na odpočívce v úseku 129,5 kilometru dálnice D1 k provedení kontroly. Ve vozidle cestovali čtyři muži a vozidlo řídil sedmačtyřicetiletý muž české státní příslušnosti. Na sedadle spolujezdce seděl čtyřiapadesátiletý státní příslušník Chorvatska a vzadu seděli dva muži ve věku 33 a 34 let, jednalo se občany České republiky. Dva z mužů byli v příbuzenském poměru a všichni čtyři se společně znali,“ popisuje policejní mluvčí.

Policejní hlídka, která auto zastavila, u řidiče provedla dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Další šetřením se ukázalo, že osobní auto mají muži vypůjčené z brněnské autopůjčovny. V zavazadlovém prostoru vozidla policisté našli ukradené cigarety, které muži dobrovolně vydali. Všichni čtyři muže policie zadržela a byli převezeni na policejní oddělení v Humpolci. Čírtková dodává, že osobní auto bylo zajištěno a ponecháno na místě, kde jej policisté následně ohledali.

„Sedmačtyřicetiletý muž, který řídil osobní vozidlo, si převzal podezření z přečinu krádeže spáchaného ve formě spolupachatelství, kdy společně s ostatními třemi muži odcizili v pátek 3. března v době od 9:20 do 9:25 společným úmyslným jednáním z volně přístupného nákladového prostoru zde zaparkovaného nákladního vozidla Iveco dvě volně položené papírové krabice naplněné tabákovými výrobky. Muži svým jednáním způsobili škodu v celkové výši 70 tisíc korun. Řidič zaparkovaného nákladního vozidla chtěl tyto tabákové výrobky z vozidla vyložit a dodat je do vnitřních prostor provozovny čerpací stanice. Zloději při útěku z místa činu s již odcizenými krabicemi na místě část odcizených výrobků zanechali, nasedli rychle do auta a z místa odjeli,“ říká krajská policejní mluvčí. Dva muži ve věku 33 a 34 let si také převzali podezření ze spáchání přečinu krádeže, ale jejich kvalifikace je přísnější, protože oba byli za takový čin v posledních třech letech odsouzeni a pravomocně potrestáni, jedná se tedy o recidivisty.

Až tři roky ve vězení 

Při lustraci v příslušných systémech policisté k osobě cizince zjistili, že má na základě dvou pravomocných rozhodnutí soudu platné vyhoštění z území České republiky, a to až do září roku 2030, které vědomě porušuje a tím se dopouští trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení a v případě cizince jsme spolupracovali v provádění nezbytných procesních úkonů s kolegy z odboru cizinecké policie,“ uvedl Petr Lhotský, vedoucí obvodního oddělení Humpolec. Zbývající pachatele vyslýchali policisté z obvodního oddělení Humpolec, kteří ve věci vedou zkrácené přípravné řízení. Ještě v pátek v podvečer si muži vyslechli podezření ze spáchání přečinu krádeže.

„Cizinci jsme sdělili podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, protože na základě dvou rozsudků vydaných Městským soudem Brno v roce 2018 a v roce 2022 byl vyhoštěn z území České republiky. Tento muž tedy svým jednáním mařil nebo podstatně ztížil výkon rozhodnutí soudu nebo jiného správního orgánu veřejné moci tím, že se zdržoval na území České republiky, ačkoliv mu byl uložen trest vyhoštění nebo bylo rozhodnuto o jeho správním vyhoštění. Kromě toho jsme mu sdělili podezření z přečinu krádeže, které se v posledních třech letech dopustil opakovaně, tedy jde také o recidivistu,“ doplnil Petr Lhotský. Všichni čtyři muži jsou stíháni na svobodě. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky krádež, cigarety, benzina, zadržení, dálnice, D1, policie, Vystrkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Čtyři muži ukradli na benzince cigarety za 70 tisíc. Podívejte se na jejich zadržení na D1 | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.