Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na hladině Pávovského rybníka se objevila ropná skvrna, k úhynu ryb nedošlo

Neznámá látka se objevila na hladině objevila na Pávovského rybníka, pravděpodobně již začátkem týdne. Pohyb látky byl na odtoku i přítoku rybníka zastaven sorpčními hady, nyní se hledá původce znečištění. Ropnou skvrnu hasiči začali z hladiny odstraňovat v pátek.

Na neznámou látku na hladině Pávovského rybníka byl vodoprávní úřad odboru životního prostředí jihlavského magistrátu upozorněn během středečního dopoledne. Ti záležitost předali odboru technických služeb, jehož pracovníci po zhodnocení situace aktivovali krizový štáb a doprovázeli jej po celou dobu řešení případu. „Ropná skvrna zahalila jen část hladiny rybníka, většina se držela u břehu hráze. Uhynulé ryby se zde nezačaly objevovat,“ informoval tiskový mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

K situaci byl přivolán Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina, Sbor dobrovolných hasičů Bedřichov, Policie ČR, Česká inspekce životního prostředí, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě a také Služby města Jihlavy, jejíž pracovníci se následně postarají o odstranění nebezpečného odpadu.

„Na přítoku i odtoku rybníka jsme umístili sorpční hady a na přepad jsme dali nornou stěnu. Další sorpční hady doplníme ještě v místě dalších odtoků rybníka. Provedli jsme vlastní odběr vzorků do analyzátoru, kde nám to vyhodnotilo několik ropných látek,“ uvedl řídící důstojník územního odboru Jihlava HZS Kraje Vysočina Jiří Fišara.

Během pátečního dne hasiči začali s odstraňováním ropné skvrny, která se držela u břehu hráze. „Za pomoci létacího dronu jsme udělali průzkum, abychom věděli, kde všude se ropný produkt nachází. Nyní ho budeme sbírat pomocí plovoucího sorbentu, který rozhazujeme ze člunu na vodní hladinu, kde ropný produkt nasaje. Poté budeme nasáklý sorbent z hladiny sbírat. Akce nám pravděpodobně zabere celý dnešní den,“ uvedl v pátek velitel zásahu Martin Grabovský. Hasičů bylo na místě přibližně 15, k ruce si přivolali také necelou desítku dobrovolníků ze Sboru dobrovolných hasičů Bedřichov.

Pracovníci Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě odebrali laboratorní vzorky. Stanovení výsledků, které by měly určit bližší složení a možný původ látky, bude trvat několik dní. Zástupci Policie ČR a České inspekce životního prostředí v současné době provádějí kontrolu firem a průmyslových areálů v okolí Pávova i znečištěného přítoku.

Tok, kterým se látka do Pávovského rybníka dostala, má ve správě podnik Lesy České republiky, a vede pod Průmyslovou ulicí až k letišti Jihlava – Henčov. Samotný jedenáctihektarový rybník má v přesném polovičním podílovém vlastnictví statutární město Jihlava a Moravský rybářský svaz – Jihlava. Rybáři zde mají revír ke sportovnímu rybolovu.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Pávovský rybník, Jihlava, skvrna, ropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hladině Pávovského rybníka se objevila ropná skvrna, k úhynu ryb nedošlo | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.