Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Důvěřiví lidé na Vysočině kliknou na fiktivní platební bránu a přichází o peníze. Jaké jsou triky podvodníků?

Také policisté na Vysočině v poslední době musí řešit podvody, ke kterým dochází v on-line prostředí. Nejčastěji to bývají inzertní podvody. Je proto zásadní, aby si lidé chránili citlivé přístupové údaje ke svému internetovému bankovnictví.

Jak takové inzertní podvody probíhají? Policisté se nejčastěji setkávají s takzvanými reverzními inzertními podvody. „Pachatel zareaguje na váš zveřejněný inzerát, ve kterém nabízíte něco k prodeji. Při domlouvání o způsobu doručení či platby vám ale podstrčí fiktivní platební bránu, kde vyplníte citlivé bankovní údaje a místo zisku za inzerované zboží přicházíte o své úspory. Téměř každý den jsou takto okradeni lidé napříč naším krajem,“ vysvětluje Michaela Lébrová, mluvčí policistů.

Příklady z praxe

Mezi okradenými je například žena, která na internetovém portále s bazarovým zbožím nabízela termo tašky v hodnotě dvacet korun. Přihlásil se jí zájemce, který ochotně nabídl zajištění dopravy, a začali se spolu domlouvat. Pak už to šlo velmi rychle, žena obdržela odkaz, který rozklikla, a byla přesměrovaná na fiktivní stránky dopravce. „Pokračovala v chybě, když vyplnila požadované informace - jako jsou osobní údaje a kompletní údaje o platební kartě. Následovalo nepříjemné překvapení, když zjistili, že z jejího účtu zmizelo šestnáct tisíc korun,“ popisuje jeden z případů Michaela Lébrová.

Dalším vzorovým případem je pachatel, jenž zareagoval na inzerát nabízející cyklotašku. Tento podvodník následně přes e-mail poslal odkaz na falešný web doručovací společnosti. Po otevření odkazu byl prodávající přesměrován na stránky, kde zadal informace k platební kartě, včetně kódu, který mu poté přišel potvrzovací SMS zprávou. Tato zkušenost stála muže dvaadvacet tisíc korun.

„O více než sto padesát tisíc korun přišla žena, která na začátku chtěla prodat lyžařské boty za 400 korun. Pachatel v tomto případě využil pro kontaktování sociální sítě, jinak už byl další vývoj situace obdobný jako v předchozích případech. Po zaslání odkazu následovalo vyplnění údajů internetového bankovnictví, včetně hesla, a potvrzování pachatelem zadaných transakcí,“ uvádí Lébrová další případ z praxe.

Jak se podvodům ve virtuálním prostředí bránit?

  • Neklikejte na odkazy zaslané lidmi, které osobně neznáte
  • Na internetové stránky dopravců přistupujte vlastním zadáním, nikoli zaslaným odkazem
  • Nikdy nesdělujte žádné údaje ke svému internetovému bankovnictví
  • Nikdy neposkytujte číslo platební karty, ani žádné další údaje ke kartě
  • Když něco prodáváte, kupujícímu stačí, aby znal číslo vašeho účtu, na který pošle peníze za vámi nabízené zboží
  • Pokud autorizujete jakoukoliv platbu, dobře si vždy přečtěte, co autorizujete!

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto StockSnap/pixabay | Zdroj Policie ČR

Štítky podvod, inzerát, internet, bankovnictví, údaje, policie, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důvěřiví lidé na Vysočině kliknou na fiktivní platební bránu a přichází o peníze. Jaké jsou triky podvodníků? | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.