Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie vyhostila z Vysočiny přes dvě stě třicet lidí. Výrazný nárůst způsobila silná migrace i válka na Ukrajině

Policie na Vysočině loni zahájila dvě stě třicet devět správních řízení kvůli vyhoštění cizinců. Oproti roku 2021 je to nárůst o pětaosmdesát procent. Byli to lidé pobývající v České republice bez patřičných víz, povolení k pobytu či pracovního povolení, případně byli v evidenci nežádoucích osob. Přibylo i zadržených migrantů využívajících Českou republiku jako tranzitní zemi.

Řízení o vyhoštění se podle policejní mluvčí Dany Čírtkové nejčastěji týkalo lidí z Bangladéše, Maroka a také Ukrajiny. Víz dočasné ochrany, která lidem z Ruskem napadené Ukrajiny umožňují pobyt v České republice, vydala cizinecká policie v kraji přes osm tisíc.

„Uplynulý rok byl výkon služby cizinecké policie zásadním způsobem ovlivněný konfliktem na Ukrajině, který měl za následek vlnu občanů Ukrajiny. Ti prchali před válkou na naše území. V souvislosti s tím vzniklo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), kde se policisté cizinecké policie velkou měrou podíleli na jeho nepřetržitém provozu," uvedl vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina Oldřich Chaloupka.

Přes šestnáct tisíc lidí

KACPU je v provozu od břena 2022, nepřetržitý provoz vystřídal provoz několik dní v týdnu. Nyní je otevřené vždy v pondělí a ve středu. Podle informací krajského úřadu jím prošlo přes šestnáct tisíc idí.

„Migrantů většinou ze Sýrie, Turecka a Bangladéše zadržela loni policie na Vysočině sto šedesát jedna. Podle dřívějších údajů policie jich v roce 2021 bylo osmdesát osm. Dalšími 241 migranty se museli loni policisté z Vysočiny zabývat kvůli přerozdělení běženců zadržených v Jihomoravském a Zlínském kraji," dolnila další informace Dana Čírtková.

Kontroly na hranicích

Kvůli silné migrační vlně Česká republika koncem loňského září obnovila kontroly na hranicích se Slovenskem. Kontroly budou pokračovat nejméně do 25. ledna.

Na Vysočině policie migranty zadrží většinou na dálnici D1. Cestují ukrytí v kamionech, dodávkách i v osobních autech. Do České republiky nejčastěji přijíždějí přes Slovensko a Rakousko. S devatenácti lidmi loni policie zahájila trestní řízení kvůli přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky policie, migrace, Vysočina, cizinci, vyhoštění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Obrlík

Správně .Jen tak dále a více .

Pondělí, 23. ledna 2023, 07:36Odpovědět

Milan Klement

Jak je možné, že demokratická policie vyhošťuje pozvané lidi premiérem a předsedou modré ptáka. Kdo jim k tomu dal pokyn, To je nehostinné. Nemůže nám to snížit kriminalitu?

Neděle, 22. ledna 2023, 19:41Odpovědět

Policie vyhostila z Vysočiny přes dvě stě třicet lidí. Výrazný nárůst způsobila silná migrace i válka na Ukrajině | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.