Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stovka lidí hledala seniora na Žďársku. Děkuji všem, kteří pomohli najít mého dědu, říká vnučka Lenka

, aktualizováno 18. listopadu 2022, 10:24

Policisté na Vysočině mají za sebou rozsáhlou pátrací akci po osmasedmdesátiletém seniorovi z obce Cikháj na Žďársku. Ta začala ve středu večer a úspěšně skončila ve čtvrtek kolem poledne. Muž se podle svého vyjádření ztratil v lese a pak se nedokázal vrátit domů.

Když pátrací tým muže našel, tak byl podchlazený a na hlavě měl drobné zranění. „Na místo proto byla přivolána zdravotnická záchranná služba, která si seniora převzala a převezla k vyšetření do zdravotnického zařízení. Muž policistům uvedl, že se v lese ztratil, v důsledku vysílení upadl a nemohl se sám bez pomoci vrátit zpátky domů,“ popsala v tiskové zprávě mluvčí policistů Dana Čírtková.

Jak vše začalo?

Policisté oznámení o pohřešovaném seniorovi přijali ve středu krátce před 18. hodinou od jeho blízkých. „Z oznámení vyplývalo, že muž odešel odpoledne z místa svého bydliště na procházku do lesa, ale nevrátil se zpět domů a nepodal o sobě svým blízkým žádnou zprávu. Rodina se o něho obávala a začala ho sama hledat. Když ale jejich hledání nebylo úspěšné a vyčerpali již všechny možnosti, které by mohly vést jeho nalezení, obrátili se o pomoc na Policii České republiky,“ říká Dana Čírtková.

Policejní hlídky shromáždily všechny dostupné informace a ještě ve středu večer zorganizovaly pátrací akci v místě, kde by se senior mohl pohybovat. „Do pátrací akce, která pokračovala až do nočních hodin, se zapojily desítky policistů, profesionálních i dobrovolných hasičů a dalších dobrovolníků z obce Cikháj, kde muž bydlel. Do terénu jsme nasadili také policejní psovody se služebními psy. Pátrání bylo bohužel neúspěšné a v noci bylo přerušeno. Při pátrání se hrálo o čas, a to zejména kvůli klimatickým podmínkám, kdy ve vyšších polohách Žďárska byly noční teploty velice nízké, což seniora bezprostředně ohrožovalo na jeho životě a zdraví,“ líčí Čírtková dramatické chvíle.

Pátrání po muži pokračovalo ve čtvrtek hned od samého rána. A zapojilo se do něj ještě více lidí, kterých bylo kolem stovky. Šlo o policisty, policejní kynology, profesionální a dobrovolné hasiče z obce Cikháj.

Kromě toho, že pomocí systému Pátrač mohou policisté vytipovaný prostor rozdělit do sektorů, které jednotlivé týmy propátrávají, při nasazení velkého množství sil a prostředků dokáže tato aplikace také přehledně evidovat stav pátrání v jednotlivých sektorech a průběžně přes navigace či mobilní aplikace vyhodnocovat výsledky a upozorňovat na místa, která ještě nebyla propátrána, což ve výsledku vede k efektivnímu pátrání.

„Do terénu bylo vysláno šest policejních kynologů se šesti služebními psy. Při tak početném nasazení sil a vzhledem k poměrně složitému lesnímu terénu bylo zapotřebí co nejefektivněji rozdělit terén v okolí obce do jednotlivých sektorů a ty pak v rojnicích důkladně projít. Na pomoc jsme si přizvali také podporu bezpilotních prostředků z Letecké služby Policie České republiky. Policisté proto při rozdělování jednotlivým sektorů, kde se pokračovalo v hledání muže, využili systém – aplikaci Pátrač,“ dodává Čírtková.

Pomoc médií 

Jde o poměrně nový software, který mění charakter dosavadního pátrání. Systém, který vyvinula Policie ČR společně s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, si klade za cíl zrychlit činnost při pátrání, a tím zvýšit šanci nalezení pohřešované osoby včas.

„Při pátrání po pohřešované osobě policisté okamžitě zapojí všechny dostupné prostředky a do rozsáhlejších akcí jsou zpravidla zapojovány i ostatní složky integrovaného záchranného systému. O pomoc mohou být požádána i média, díky nimž se často podaří získat cenné informace o pohybu pohřešované osoby. Všichni musí pracovat systematicky jako jeden tým, který dbá pokynů velitele pátrací akce, aby nevznikl chaos a nepřicházelo se o drahocenný čas, který při pátrání po dětech, seniorech či lidech s nějakým handicapem sehrává zásadní roli,“ uvedl k systému Radek Vochyán, vedoucí odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina, který ve čtvrtek pátrací akci na místě také koordinoval.

Pátrání po seniorovi má nakonec dobrý konec. Na redakci Drbny se dnes dopoledne obrátila vnučka tohoto muže. Dle jejího vyjádření byl její dědeček podchlazený, je v nemocnici, ale měl by být v pořádku. „Chtěli bychom moc poděkovat všem, co se do akce zapojili. Jsme jim moc vdeční a vážíme si toho,“ vzkazuje veřejnosti i záchranným složkám vnučka Lenka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky pátrání, pátrací, tým, akce, senior, policie, kynolog, záchranná, služba, Cikháj, okres Žďár nad Sázavou, les, Kraj Vysočina, terén, Česko, Česká zemědělská univerzita v Praze, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovka lidí hledala seniora na Žďársku. Děkuji všem, kteří pomohli najít mého dědu, říká vnučka Lenka | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.