Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policisté v Jihlavě kontrolovali cyklisty i uživatele koloběžek. Za jakých podmínek smí na silnici?

Koloběžky a elektrokoloběžky se v poslední době stávají čím dál populárnějším dopravním prostředkem. Jezdí na nich nejen děti, ale i řada dospělých. A právě na uživatele koloběžek a elektrokoloběžek se v sobotu 17. září zaměřili nejen jihlavští policisté.

Tuto dopravně bezpečností mimořádnou akci ovlivnilo nepříznivé počasí, proto policejní hlídky zastavily pouze malé množství cyklistů a koloběžkářů. „Do akce, která probíhala na vybraných místech celého našeho kraje, se zapojili policisté dopravní o pořádkové policie. Včerejší akci výrazně ovlivnilo nepříznivé počasí, což se projevilo na malém počtu cyklistů a koloběžkářů v silničním provozu. Akce měla především preventivní charakter, proto policisté kontrolované cyklisty a koloběžkáře ve většině případů upozornili na nedostatky v povinné výbavě jejich kola nebo koloběžky," uvedla k sobotním kontrolám Dana Čírtková, mluvčí policistů. 

Cyklista, tedy i řidič elektrokoloběžky, se primárně v silničním provozu pohybuje ve zřízeném jízdním pruhu pro cyklisty, vyhrazeném jízdním pruhu pro cyklisty, stezce pro cyklisty, smíšené stezce pro chodce a cyklisty a na silnici, kde jezdí při pravém okraji komunikace. Cyklista se nesmí pohybovat po chodníku ani přejíždět silnici kolmo po vyznačeném přechodu pro chodce. Pouze dítě mladší 10 let smí jet na chodníku.

Cyklista mladší 18 let je podle zákona o silničním provozu povinen za jízdy použít ochranou cyklistickou přílbu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě. Žádný řidič, tedy ani cyklista, nesmí řídit pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky.

Dodává, že jezdci na koloběžce se často pohybují po chodníku, kde bezprostředně ohrožují chodce, přejíždí na koloběžce přes přechod pro chodce, kde hrozí kolize s projíždějícími vozidly, při odbočování nedávají znamení o změně směru jízdy a náhle odbočí, aniž by se předtím přesvědčil, zdali ho již nepředjíždí řidič vozidla, který jede za ním.

Jak se správně chovat na koloběžce? 

„S narůstajícím počtem koloběžek a elektrokoloběžek na trhu stoupá také počet dopravních nehod, které bývají ve většině případů spojené s vážným zraněním účastníků. Navíc někteří uživatelé koloběžek nerespektují zákon o provozu na pozemních komunikacích a často ani nevědí, jak se mají na koloběžce v silničním provozu správně chovat,“ uvedl David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. To v praxi znamená, že ten, kdo jede na koloběžce, je cyklistou se všemi právy i povinnostmi. Pokud splňuje předepsané legislativní požadavky elektrokoloběžka, pak na ní z hlediska zákona o provozu na pozemních komunikacích pohlížíme také jako na jízdní kolo. Z toho vyplývá, že uživatel takovéto elektrokoloběžky je cyklistou - tedy řidičem nemotorového vozidla.

„A kdy tedy můžu s koloběžkou s pomocným motorkem na pozemní komunikaci? Koloběžky s pomocným motorkem jsou schválené Ministerstvem dopravy ČR pro provoz na pozemních komunikacích ve smyslu vyhlášky 341/2014 Sb., přílohy 12. Tato vyhláška uvádí, že koloběžka s pomocným motorem nesmí mít vyšší výkon jak 1000 W a její maximální rychlost nesmí přesáhnout 25 km/h (s pomocí motoru). Taková koloběžka může do silničního provozu za stejných podmínek, jako když jezdíte na jízdním kole," upřesňuje mluvčí Čírtková.

Pro jezdce na koloběžce platí stejné povinnosti jako pro cyklisty
- jezdí se po pravé straně vozovky s dostatečným bezpečnostním odstupem
- pokud existuje na vozovce jízdní pruh pro cyklisty, jezdec na koloběžce je povinen ho použít
- jezdci na koloběžce mohou jet jenom jednotlivě za sebou, nikoli vedle sebe
- motoristé předjíždějí cyklisty/jezdce na koloběžce zásadně zleva
- koloběžka slouží pouze pro jednu osobu, nelze, aby na ní jezdilo více osob
- pohyb po chodníku je umožněn jen pro osoby ve věku do 10 let
- platí povinnost do 18 let věku za jízdy použít ochrannou přilbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu a mít ji nasazenou a řádně připevněnou na hlavě
- dítě do 10 let se může pohybovat bez dozoru osoby starší 15 let pouze na cyklostezce, na stezce pro cyklisty a chodce a v obytné zóně po celé její ploše
- v pěší zóně se smí pohybovat jen tehdy, pokud dopravní značka povoluje vjezd cyklistů
- pokud se uživatel koloběžky do deseti let věku pohybuje na silnici, je nezbytný doprovod osoby starší 15 let, sám může jet na silnici až po dosažení 10 let

Koloběžka, stejně jako kolo, podléhá povinné výbavě.

„Pokud cyklostezka navazuje přechodem pro chodce, musí jezdec z koloběžky sesednout a koloběžku přes přechod jen vést a nesmí na ní jet. Osoba jedoucí na koloběžce používá jen pravý jízdní pruh, levý jízdní pruh jen v případě nutnosti použití k objíždění, předjíždění, otáčení nebo odbočování. A nesmíme zapomenout i na důležité pravidlo "být viděn". Je důležité, aby i elektrokoloběžku bylo v provozu dobře vidět. Kromě vybavení osvětlením by měli lidé jezdící na koloběžce pamatovat i na reflexní materiály a doplňky," dodává Dana Čírtková na závěr. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky koloběžka, cyklista, elektrokoloběžka, kontrola, pravidla, policie, Jihlava, Vysočina, silnice, cyklostezka, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté v Jihlavě kontrolovali cyklisty i uživatele koloběžek. Za jakých podmínek smí na silnici? | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.