Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dva Ukrajinci po D1 převáželi osm migrantů. Šlo o Syřany a Turky, mířili do Německa

Policisté z dálničního oddělení na Vysočině odhalili další migranty. Jejich poslední zásah proběhl v úterý 9. srpna ve večerních hodinách na 160. kilometru ve směru na Prahu. Kontrolovali dvě osobní vozidla Toyota a Peugeot.

Osm cizích státních příslušníků a dva převaděče zajistili v úterý 9. srpna ve večerních hodinách policisté z dálničního oddělení Domašov na 160. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu, když kontrolovali dvě osobní vozidla Toyota a Peugeot.

Obě vozidla byla opatřena polskou registrační značkou. „Vozidlo Toyota řídila třiatřicetiletá žena, jednalo se o státní příslušnici Ukrajiny. Ve vozidle přepravovala čtyři muže bez dokladů. Vozidlo Peugeot řídil čtyřiadvacetiletý muž, jednalo se o státního příslušníka Ukrajiny a ve vozidle přepravoval rovněž čtyři cizince. Vzhledem k tomu, že tito cizinci nebyli schopni prokázat svoji totožnost, neměli u sebe žádné doklady, které by je opravňovaly k pobytu na území České republiky, vzniklo důvodné podezření, že by se mohlo jednat o migranty. Z tohoto důvodu byly na místo vyslány hlídky z odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina,“ jmenuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Pomoc převaděčů 

Zmiňovanou osmičku migrantů zajistila policie z odboru cizinecké policie, muži skončili v policejních celách, přítomni byli také tlumočníci. „Po provedení nezbytných úkonů se podezření policistů potvrdilo – osm mužů ve věku od 18 do 54 let – jednalo se o tři muže, kteří byli státními příslušníky Sýrie a pět mužů, kteří byli státními příslušníky Turecka. Všichni se snažili za pomoci převaděče dostat se nelegálně do zemí Schengenského prostoru,“ dodává Čírtková s tím, že jejich cílovou zemí bylo Německo. Se všemi cizinci policisté zahájili správní řízení ve věci správního vyhoštění z území České republiky.

„Provedli jsme také velmi důkladné šetření k osobám řidičky a řidiče a potvrdilo se podezření, že oba jako řidiči osobního motorového vozidla přepravovali ve vozidle cizince bez cestovních dokladů a platných povolení k pobytu na území České republiky, čímž mohli pomoci cizím státním příslušníkům nedovoleně překročit státní hranici a po nedovoleném překročení státní hranice jim mohli umožnit přepravit se přes území České republiky,“ uvedl Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Policisté oba řidiče zadrželi jako osoby podezřelé z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a eskortovali je do policejní cely k provedení dalších úkonů v trestním řízení. „Ve věci vedeme zkrácené přípravné řízení. Řidička i řidič vozidel si vyslechli podezření ze spáchání výše uvedeného činu a ve čtvrtek 11. srpna stanuli před okresním soudem, od kterého odešli s trestem vyhoštění z území ČR ve výměře 48 měsíců,“ doplnila rozsudek soudu mluvčí Čírtková.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky migranti, dálnice, D1, zadržení, cizinec, policie, Ukrajina, Sýrie, Turecko, Německo, Vysočina, Toyota, Peugeot, Dálnice D1, Kraj Vysočina, Česko, Praha, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva Ukrajinci po D1 převáželi osm migrantů. Šlo o Syřany a Turky, mířili do Německa | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.