Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Soud nepravomocně ukončil detenci Barbory Orlové, která ve Žďáru zabila studenta

Městský soud v Brně nepravomocně ukončil zabezpečovací detenci Barbory Orlové, která v roce 2016 zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestnáctiletého studenta. Pobyt v detenci by nyní měla nahradit ústavní léčba v psychiatrické nemocnici. Rozhodnutí není pravomocné, státní zastupitelství má možnost podat stížnost. O čtvrtečním rozhodnutí brněnského soudu informuje Deník.

Podle Deníku dal soud na doporučení psychiatričky Marty Holanové, jež dospěla k závěru, že Orlová si je vědomá své nemoci, podstupuje léčbu a její detence není nadále nezbytná.

„Názor znalkyně je v naprostém souladu se všemi ostatními získanými důkazy. Za poslední tři roky se v případě chovankyně Orlové prakticky nic nezměnilo. To, že jí byla zrušena detence, neznamená, že se ocitne na svobodě. Naopak bude dál izolovaná a bude se dál léčit," citoval Deník soudce Pavla Hornu.

Před sedmi lety zemřel student Petr Vejvoda. Hrdina, kterého ve Žďáru nožem zavraždila Barbora Orlová

14. říjen 2014. Den, na který lidé ve Žďáru nad Sázavou určitě nikdy nezapomenou. Tento den se zapsal černým písmem asi nejvíc pro rodinu a nejbližší tehdy šestnáctiletého studenta Petra Vejvody. Tento hrdina, který se rozhodl bránit život své...

„V minulosti jsem si se svou nemocí nedokázala poradit a byla to chyba. Nyní už čtyři roky dostávám pravidelně depotní injekce, které mi pomáhají zcela utlumit bludy, kterými jsem dřív trpěla a věřila jim. Slyšela jsem hlasy, které mi říkaly, co mám dělat," řekla Barbora Orlová. Pokud rozhodnutí soudu nabude právní moc, zamíří Orlová podle Deníku pravděpodobně do Psychiatrické nemocnice v Opavě.

Orlová v roce 2014 zaútočila nožem na studenty ve Žďáru nad Sázavou. Podle znalců byla v době činu nepříčetná, trpí paranoidní schizofrenií. Proto se upustilo od trestního stíhání, místo toho justice rozhodla o zabezpečovací detenci. Zemřelý student bránil před útočnicí svou spolužačku.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky detence, soud, vražda, Žďár nad Sázavou, Orlová, Městský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud nepravomocně ukončil detenci Barbory Orlové, která ve Žďáru zabila studenta | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.