Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Od začátku roku na Jihlavsku přibylo loupeží a krádeží. Skoro polovina případů je už vyřešená

Policisté na Jihlavsku vyhodnotili prvních šest měsíců tohoto roku, ze statistiky vyplývá, že se počet trestných činů, v porovnání se stejným obdobím v roce 2021, zvýšil. Nejvíc narostl počet majetkových trestných činů.

V první polovině letošního roku došlo na Jihlavsku k 763 trestným činům a z tohoto počtu se jich policistům do současné doby podařilo objasnit 44,6 %, k tomu navíc doobjasnili celkem 116 skutků, ke kterým došlo v předchozích letech.

„Ve stejném období předchozího roku to bylo 592 trestných činů s objasněností 51,5 % a v prvním pololetí roku 2020 policisté prověřovali 706 trestných činů, z nichž objasnili 344 skutků, tedy 48,7 % případů,“ vyčíslila Jana Kroutilová, mluvčí policistů.

Třiatřicetiletý dealer zásoboval Jihlavu pervitinem a marihuanou. Hrozí mu pětileté vězení

Až pět let mřížemi hrozí třiatřicetiletému muži, kterého dopadli kriminalisté v Jihlavě. Více než rok distribuoval na různých místech krajského města drogy.

Nejvíce trestných činů se stalo na území patřícím do působnosti obvodního oddělení Jihlava. Policisté prověřovali celkem 566 trestných činů a objasnit se podařilo 44,5 % případů. Na Polensku došlo k 80 trestným činům s objasněností 37,5 %. Na Telčsku zaevidovali policisté 66 trestných činů a objasnili již 45,5 % případů. Na Třešťsku došlo k 51 trestným činům a policisté z nich objasnili 54,9 %.

Násilná trestná činnost

Od začátku roku do konce června došlo na Jihlavsku ke 106 násilným trestným činům, z nichž kriminalisté do konce prvního pololetí 67 objasnili, objasněnost tedy činí 63,2 %. Ve stejném období roku 2021 došlo k 88 trestným činům s objasněností 64,8 %.

„Nejčastějším násilným trestným činem bylo úmyslné ublížení na zdraví. Policisté zaevidovali 62 skutků, z tohoto počtu do konce pololetí objasnili 44 případů. V loňském roce se jednalo o 40 případů, z toho pětadvacet objasněných do konce pololetí,“ jmenuje mluvčí policistů.

Kriminalisté vypátrali zloděje dřeva, kteří kradli ve velkém. Způsobili škodu přes 700 tisíc korun

Škodu ve výši 700 tisíc korun má na svědomí skupina zlodějů, která se zaměřila na dřevo z lesních skládek. Jak zjistili kriminalisté, šlo o tři cizince. Hrozí jim až pětiletý pobyt za mřížemi.

Za první pololetí tohoto roku se zvýšil počet loupeží, ze čtyř spáchaných vloni na jedenáct. Kriminalistům se do současné doby podařilo již osm případů objasnit.

Snížil se počet trestných činů vydírání, letos jich bylo devět, což je o čtyři méně než vloni. „Deset případů policisté od začátku roku zadokumentovali u trestného činu nebezpečného vyhrožování, kterých bylo stejně jako vloni, trestných činů porušování domovní svobody bylo sedm, z nichž policisté již tři objasnili,“ pokračuje dále Kroutilová.

Mravnostní trestná činnost

V prvním pololetí roku 2022 prověřovali kriminalisté 32 mravnostních trestných činů, ze kterých je 43,8 % případů objasněno. Ve stejném období vloni jich bylo 29 s objasněností 44,8 %.

VIDEO: Kriminalisté dopadli zloděje, který vykradl dvacet aut. Podívejte se na jednu z krádeží

Až pět let za mřížemi může strávit pětačtyřicetiletý muž, který vykradl dvacet vozidel, většina jich byla zaparkovaná v Jihlavě. Jeho dopadení nebylo vůbec snadné, protože vždy použil sofistikované elektronické zařízení.

Majetková trestná činnost

V této kategorii došlo k výraznějšímu nárůstu. „Ve srovnání s loňským rokem nápad této trestné činnosti stoupl o 141 skutků,“ porovnává mluvčí Jana Kroutilová.

V období první poloviny letošního roku policisté prověřovali 336 majetkových deliktů. Z tohoto počtu se policistům podařilo objasnit 89 případů, což je 26,5 %. V prvním pololetí loňského roku došlo k 195 majetkovým trestným činům s objasněností 33,3 %.

V letošním roce se v osmasedmdesáti případech jednalo o krádeže vloupáním, 105 případů jsou krádeže prosté a 153 trestných činů jsou zbývající majetkové trestné činy.

Kriminalisté dopadli nenapravitelného zloděje. Vykradl třeba dílnu v Hladově, v Jihlavě vyčerpal 13 kubíků vody

Až pětiletý trest odnětí svobody hrozí muži, který se vloupal hned do několika objektů, konkrétně to bylo na Jihlavsku, Havlíčkobrodsku a také na Pelhřimovsku. Zůstala za ním škoda téměř za 200 tisíc korun.

Policisté za první pololetí letošního roku evidují dvanáct vloupání do rodinných domů, jedenáct vloupání do rekreačních objektů a devatenáct vykradených vozidel.

„Od začátku letošního roku policisté zadokumentovali 45 případů krádeží v obchodech, což je o 21 více než o rok dříve. Kapesních krádeží bylo dvanáct, z nichž policisté čtvrtinu případů objasnili. Krádeží motorových vozidel bylo sedm a tři jsou již objasněny, vloni bylo o jednu krádež více,“ řekla ke krádežím Kroutilová.

Hospodářská trestná činnost

V prvních šesti měsících roku 2022 došlo k 57 hospodářským trestným činům, z nichž policisté do konce pololetí devatenáct případů objasnili (33,3 %). Ve stejném období vloni došlo k 64 případům s objasněností 39,1 %.

Podvodů bylo dvanáct, úvěrové podvody čtyři a trestných činů neoprávněného přístupu a poškození záznamu v počítačovém systému, opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla bylo osm.

Ostatní trestná činnost

V kategorii ostatní kriminality došlo v prvním pololetí letošního roku k 133 trestným činům, z tohoto počtu policisté 86 případů objasnili, což je 64,7 %. V loňském roce to bylo 112 trestných činů s objasněností 69,6 %.

Méně pervitinu v Jihlavě. Policie dopadla dealerku, jednomu zákazníkovi drogu dávala zdarma

Jihlavští kriminalisté dopadli dealerku, která v různých částech města distribuovala pervitin. Ženě za její obchody hrozí až pětileté vězení.

„Nejčastějším trestným činem v této kategorii je maření výkonu úředního rozhodnutí, kterých policisté odhalili 64 případů. V loňském roce jich bylo o dva více. Případů výtržnictví je devět a čtyři případy jsou již objasněny. Dále došlo ve dvaceti případech ke sprejerství, což je o sedm více než ve stejném období vloni. V oblasti drogové kriminality prověřovali kriminalisté v prvním pololetí 30 trestných činů, vloni jich bylo ve stejném období o devět méně,“ porovnává Kroutilová.

Zbývající trestná činnost

V prvním pololetí roku 2022 policisté zaevidovali celkem 99 trestných činů s objasněností 65,7 %. Na porovnání - vloni se jednalo o 104 trestných činů.

„Nejvyšší podíl v této kategorii kriminality má trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, kterých bylo 46. V loňském roce jich bylo o jeden méně. Trestných činů zanedbání povinné výživy policisté prověřovali devatenáct, vloni jich bylo 31. Trestných činů, ke kterým došlo v souvislosti s dopravní nehodou, prověřují policisté 22, což je o šest více než vloni,“ uzavírá Jana Kroutilová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky kriminalita, trestný čin, statistika, pololetí, policie, 2022, Jihlavsko, krádež, okres Jihlava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od začátku roku na Jihlavsku přibylo loupeží a krádeží. Skoro polovina případů je už vyřešená | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.