Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie na Vysočině zadržela další migranty. Šlo o devět Turků, jeden z nich měl zřejmě padělanou občanku

Dálniční policisté z Velkého Beranova zadrželi v úterý 28. června krátce po poledni devět migrantů z Turecka. Cestovali ve vozidle Mercedes Vito Tourer a vypadá to, že jeden z migrantů měl padělaný občanský průkaz.

„Policejní hlídka se snažila zastavit k provedení silniční kontroly vozidlo Mercedes Vito Tourer se slovenskou registrační značkou. Vozidlo odmítlo na pokyn hlídky zastavit. Nakonec ho zastavila hlídka na dálničním odpočívadle na 111. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Na místo byly vyslány další nejbližší policejní hlídky, protože existovalo důvodné podezření, že ve vozidle cestuje vyšší počet osob a mohlo by se jednat o migranty,“ popisuje ve zprávě pro novináře Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Při prvotní kontrole policisté zjistili, že vozidlo řídí osmapadesátiletý muž z Turecka a ve vozidle cestuje dalších devět mužů, kteří hlídce nepředložili žádné doklady, které by je opravňovaly k pobytu na území České republiky. „Podle prvotního šetření na místě policisté zjistili, že se zřejmě jedná také o státní příslušníky Turecka,“ dodává mluvčí Čírtková.

Policisté z odboru cizinecké policie všechny migranty zajistili a umístili je do policejních cel za účelem provedení dalších nezbytných identifikačních úkonů za účasti tlumočníka. Po provedení nezbytných úkonů se podezření policistů potvrdilo – devět mužů ve věku od dvaceti do třiačtyřiceti let mělo skutečně státní občanství Turecka a všichni se snažili dostat se nelegálně do zemí Schengenského prostoru. Cílovou zemí se mělo stát Německo. Se všemi cizinci policisté zahájili správní řízení.

„Během provádění prohlídky jednoho z migrantů jsme navíc zajistili u třiadvacetiletého cizince občanský průkaz Bulharské republiky, který jevil známky padělání a pozměnění. Vzniklo tak důvodné podezření, že tento muž užil tuto listinu jako pravou, a nebo tuto listinu přechovává v úmyslu, aby jí bylo užito jako pravé. Tento cizinec se tak mohl dopustit přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny, proto ve věci vedeme zkrácené přípravné řízení,“ uvedl Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Policisté prověřili také řidiče a zjistili, že se jedná o osmapadesátiletého Turka, který jako řidič přepravoval ve vozidle cizince bez cestovních dokladů a platných povolení k pobytu na území České republiky, čímž mohl pomoci cizím státním příslušníkům nedovoleně překročit státní hranici a po nedovoleném překročení státní hranice jim mohl umožnit přepravit se přes území České republiky. „Vzhledem k těmto skutečnostem jsme muže zadrželi jako osobu podezřelou z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a eskortovali ho do policejní cely k provedení dalších úkonů v trestním řízení. Ve věci vedeme zkrácené přípravné řízení. Všech devět migrantů jsme ve čtvrtek 30. června umístili do zařízení pro zajištěné cizince. Řidič vozidla byl po provedených procesních úkonech v trestním řízení, se souhlasem státního zástupce, propuštěn na svobodu,“ doplnila mluvčí Čírtková na závěr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky migranti, dálnice, D1, policie, Velký Beranov, Turecko, Kraj Vysočina, Mercedes-Benz, Česko, státní hranice, Cizinecká policie, Praha, Dálnice D1, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie na Vysočině zadržela další migranty. Šlo o devět Turků, jeden z nich měl zřejmě padělanou občanku | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.