Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Muž našel u potoka granát z druhé světové války. Zlikvidoval ho pyrotechnik

Pyrotechnik z brněnské expozitury byl přivolán v pondělí 20. června krátce před 9. hodinou k obci Vatín na Žďársku. Bylo to na základě telefonátu od muže, který našel předmět připomínající munici.

Předmět nalezl muž v lese nedaleko potoka. „Přivolaní policisté místo nálezu zajistili a vyžádali si součinnost policejní pyrotechnika. Pyrotechnik z brněnské expozitury předmět identifikoval jako dělostřelecký protipancéřový granát 7,5 cm Pzgr. 39, německé výroby, pocházející z období druhé světové války. Munici zajistil a převezl k dalšímu opatření a následné likvidaci,“ sdělila novinářům Stanislava Rázlová, mluvčí policistů.

V souvislosti s případy nálezů munice policisté z Vysočiny apelují na veřejnost, aby nález předmětů připomínajících munici nebo její součásti, náboje, granáty nebo zbraně lidé okamžitě oznámili na linku tísňového volání 158 nebo na nejbližší policejní služebně.

Nesahat a nepřevážet 

Jak radí policisté, lidé by s takovými předměty nikdy neměli sami manipulovat, nedotýkat se jich ani je nikam nepřevážet. „Neodborným zacházením a sebemenší manipulací s předmětem může dojít k výbuchu nebo výstřelu a můžete tak ohrozit na životě a zdraví sebe nebo ostatní osoby, které se v okolí nacházejí,“ varuje Rázlová.

V případech, kdy je na místo přivolán policejní pyrotechnik, který zjistí, že se nejedná o nebezpečný předmět v podobě munice nebo její součásti, nehrozí oznamovateli za takové oznámení žádný postih.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nález, granát, munice, les, potok, policie, druhá světová válka, okres Žďár nad Sázavou, Vatín, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Musil

Podle nadpisu pyrotechnik zlikvidoval toho muže, zatímco zlikvidoval granát. Nebo se v češtině něco změnilo od mého mládí?

Pátek, 24. června 2022, 10:08Odpovědět

FOTO: Muž našel u potoka granát z druhé světové války. Zlikvidoval ho pyrotechnik | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.