Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V případu údajného mučení ve světelské věznici vypovídala poškozená. Měla být připoutaná k mříži a nesměla jít na wc

Přes dvě hodiny dnes před havlíčkobrodským okresním soudem vypovídala Alice Večerková, kterou podle obžaloby v lednu 2020 mučili dozorci věznice ve Světlé nad Sázavou. K soudu ji musela předvést policie, dobrovolně přijít nechtěla, a to ani na předchozí jednání. Z mučení a nelidského a krutého zacházení je obžalováno pět mužů a dvě ženy.

Večerková se léčí s psychickými obtížemi. Při výpovědi několikrát zopakovala, že se necítí psychicky dobře, později chtěla svoji výpověď ukončit. Na otázky obhájců často odpovídala, že už si na nic nevzpomíná.

Podle obžaloby ji dozorci po předchozím konfliktu ve vězeňském školním zařízení v cele určené ke zklidnění vězeňkyň připoutali k mřížím před okny, otevřeli na ni okno, nedovolili jí jít na záchod a slovně ji uráželi. Obžalovaní se hájí tím, že poutání jako mimořádný prostředek použili v souladu s pravidly, která mají zajistit, aby nebyl někdo zraněn nebo aby nebyl zničen majetek věznice.

Obžalované Večerková nepoznala, ani nepopsala, jak s ní osudný den zacházeli, rovněž k nim nepřiřadila konkrétní jména. Nevzpomněla si ani na pohovory s psychology světelské věznice, kteří před tím před soudem vypověděli, že s ní mluvili opakovaně buď na její žádost, nebo po fyzické rozepři mezi odsouzenými.

Světelská věznice má šest nových absolventek kadeřnického kurzu. Byla to dobrá zkušenost, říká jedna z odsouzených

Šestice vězeňkyň - jmenovitě Petra, Květa, Markéta, Barbora, Alena a Mersi - obdržela z rukou hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka a ředitelky věznice ve Světlé nad Sázavou Moniky Myšičkové osvědčení o získání profesní kvalifikace v oboru...

Jeden z psychologů ji dnes před soudem popsal jako „docela narušenou osobnost". Byla podle něho vztahovačná, ráda se stavěla do role oběti a neuměla pracovat se zodpovědností za sebe samu. Soudní jednání bude pokračovat výpověďmi dalších svědků včetně psychologa českobudějovické věznice, kde Večerková také pobývala.

Na případ údajného mučení ve věznici upozornila v prosinci loňského roku Generální inspekce bezpečnostních sborů. Mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová tehdy uvedla, že dozorci byli po sdělení obvinění loni v březnu zproštěni výkonu služby.

Věznice ve Světlé nad Sázavou vznikla v březnu 2000 přestavbou školy v přírodě. První odsouzené ženy do ní nastoupily ve stejném roce v listopadu.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, věznice, Světlá nad Sázavou, vězeňkyně, Vysočina, mučení, výpověď, psycholog, Vězeňská služba České republiky, GIBS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V případu údajného mučení ve světelské věznici vypovídala poškozená. Měla být připoutaná k mříži a nesměla jít na wc | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.