Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Důvěřiví lidé naletěli prodejci aut z Jihlavska. Ten se vydával za jiné osoby a falšoval faktury

Podvody za zhruba 300 tisíc korun má na svědomí devětatřicetiletý muž z Jihlavska, který nabízel k prodeji různá vozidla. Z důvěřivých lidí vylákal peníze, slibované auto ale nikdy nedodal. Teď mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

Prověřování závažného případu pro policisty začalo, když na různých místech přijali několik trestních oznámení od lidí, kteří byli podvedeni. „Zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestné činnosti, jednotlivé případy shromažďovali a prověřování převzali jihlavští kriminalisté oddělení hospodářské kriminality. Na základě vlastního šetření vyhledávali další poškozené, shromažďovali veškeré informace a materiály, prováděli výslechy osob, vyžádali si a prostudovali množství materiálů z finančních institucí a shromažďovali důkazy,“ jmenuje Jana Kroutilová, mluvčí policistů.

Muže důvodně podezřelého z podvodného jednání následně zadrželi v ubytovacím zařízení v Brně. Zadržený muž skončil v policejní cele. Kriminalisté provedli domovní prohlídku v místě, kde pobýval, a dále prohlídku jeho auta. Zajistili mobilní telefony a také peníze.

Kriminalisté zahájili trestní stíhání muže z Jihlavska. „Muž byl obviněn z přečinu podvodu, přičemž činem způsobil větší škodu, a dále přečinu krádeže,“ řekl Pavel Dvořák, komisař oddělení hospodářské kriminality. Jak dále dodal, obviněný muž byl v minulosti již opakovaně soudně trestán, odsouzen byl také za podvody. Odpykal si i trest odnětí svobody a je v sedmileté zkušební době podmíněného propuštění.

Z lidí pouze vylákal peníze 

Muž je obviněn z toho, že podvodně nabízel k prodeji vozidla, která nikdy nevlastnil a neměl v úmyslu je zájemcům předat či prodej zprostředkovat. „Jeho cílem bylo pouze vylákat peníze, které používal pro svoji potřebu. Trestné činnosti se dopouštěl v období od loňského podzimu. Na internetových stránkách inzeroval nabídky prodeje vozidel různých značek. Od téměř dvou desítek osob, které na nabídku zareagovaly, požadoval pod různými legendami zaplacení finančních částek předem. Peníze si nechal posílat na různé účty, které si zřídil. Používal několik mobilních telefonů a SIM karet, vydával se za jiné osoby a zasílal padělané faktury,“ popisuje mluvčí Kroutilová.

Částky, které mu jednotliví podvedení zaplatili, se pohybovaly od několika tisíc po desítky tisíc korun. Někteří podvedení mu peníze poslali opakovaně. O více než čtyřicet tisíc korun přišel muž z Moravskoslezského kraje. Mezi podvedenými jsou lidé z různých míst celé republiky, slibovaného vozidla se žádný z nich nedočkal.

„Dále obviněný muž vloni na podzim odcizil v obci na Jihlavsku z přístupné kanceláře mobilní telefon a notebook, které využíval pro svoji potřebu,“ říká Kroutilová s tím, že na podaný návrh byl obviněný muž vzat do vazby a policisté ho eskortovali do věznice. Trestní řízení dále probíhá, případ kriminalisté vyšetřují. Provádějí úkony týkající se dalších osob, u kterých vzniklo podezření, že se rovněž staly obětí podvodu. Celkový počet poškozených se tak může zvýšit, stejně jako způsobená škoda.

Za spáchanou trestnou činnost hrozí muži trest odnětí svobody až na pět let.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky podvod, inzerát, vozidlo, vězení, policie, okres Jihlava, peníze, kriminalita, mobilní telefon, Pavel Dvořák, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důvěřiví lidé naletěli prodejci aut z Jihlavska. Ten se vydával za jiné osoby a falšoval faktury | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.