Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidič, co vezl krby, řešil osobní problémy popíjením Metaxy v kamionu. Pak kličkoval po dálnici a ničil svodidla

, aktualizováno 13. dubna 2022, 11:27

Hodně nešťastně mohla skončit pondělní jízda cizince v kamionu, který jel silně opilý po dálnici D1. Policejní hlídka k němu vyjela poté, co havaroval. Řidič se zachoval velmi nezodpovědně, protože nadýchal skoro 3,5 promile. Boural kolem 19:30 na 159. kilometru ve směru jízdy na Prahu.

„Řidič – jednalo se o cizího státního příslušníka – projížděl po dálnici s jízdní soupravou složenou z tahače a návěsu v pravém jízdním pruhu. Nechoval se ohleduplně a ukázněně a přejel přes odstavný pruh vpravo mimo komunikaci, kde narazil přední částí do dopravního značení, kdy následně sjel do travnaté příkopy, kde se jízdní souprava převrátila na pravý bok, přičemž došlo kromě jiné škody, k poškození oplocení proti zvěři. Při nehodě se nikdo nezranil,“ jmenuje v tiskové zprávě Dana Čírtková, mluvčí policistů.

V souvislosti s jízdou této jízdní soupravy po dálnici D1 přijali policisté několik oznámení od řidičů, kteří shodně uváděli, že po dálnici jede tahač s návěsem a velice nebezpečně kličkuje přes všechny jízdní pruhy a naráží do svodidel na obou stranách jízdního pásu a svoji jízdou ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu. Operační důstojník okamžitě na místo vyslal dostupné policejní hlídky. Mezitím ale řidič nezvládl řízení tahače a s jízdní soupravou havaroval.

„Policisté na místě nehody u cizince provedli dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu, která měla pozitivní výsledek a naměřená hodnota přesáhla 3,23 promile alkoholu v dechu. Pozitivní výsledek měla také opakovaná dechová zkouška, která vykázala 3,40 promile alkoholu v dechu. Řidiče policisté vyzvali, aby se dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření, které bude spojené s odběrem krve ve zdravotnickém zařízení. Policisté zadrželi řidiči jeho řidičský průkaz,“ dodává dále Čírtková.

Přivolaná lékařská pomoc převezla řidiče na vyšetření do třebíčské nemocnice. Tam se ale cizinec choval agresivně, z tohoto důvodu ho policisté zajistili a převezli na protialkoholní záchytnou stanici do Jihlavy k vystřízlivění.

Poškození za více než 700 tisíc korun 

Vzhledem k většímu počtu oznámení, kdy měla uvedená nákladní souprava způsobit další poškození příslušenství pozemní komunikace, policisté prohlédli úsek dálnice s cílem zjistit, kde jsou svodidla poškozena. Policisté zjistili, že se jedná o poškození svodidel již od kilometru 162,2 ve směru na Prahu, a to poškození středových ocelových svodidel, krajových ocelových svodidel a poškození směrových sloupků. „Při nehodě vznikla hmotná škoda v celkové výši přesahující částku 700 tisíc korun. Při vyprošťování havarované jízdní soupravy byl v nočních hodinách v místě omezený provoz, ale žádné zásadní komplikace v plynulosti dopravy toto omezení nepřineslo. Cizinec je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Když muž vystřízlivěl, sdělili mu policisté podezření ze spáchání tohoto přečinu. Ve věci je vedeno zkrácené přípravné řízení,“ doplňuje mluvčí Čírtková.

Policisté při výslechu řidiče zjistili, že s nákladní soupravou vyjížděl ze Slovenska a do České republiky jel přes hraniční přechod Rovné – Starý Hrozenkov. Měl namířeno s nákladem krbů do Francie, někam k městu Bordeaux. V České republice zaparkoval s vozidlem na parkovišti u dálnice D1 na 166. kilometru ve směru na Prahu zhruba kolem půl páté odpoledne. Do té doby, než pokračoval v jízdě, popíjel ve vozidle koňak značky Metaxa. Pitím alkoholu údajně řešil aktuální, blíže nespecifikované, osobní problémy.

„Bylo jen otázkou velkého štěstí, že se jízdní souprava nestřetla s jinými vozidly, která v tu chvíli projížděla po dálnici D1 ve stejném směru jízdy, protože podle volajících řidičů jela tato nákladní souprava nekontrolovaně a kličkovala po celé šíři dálnice. Fatální následky mohla mít tato nehoda v případě, pokud by se řidič s jízdní soupravou převrátil přes středová svodidla do opačného jízdního pásu,“ upozornil Jiří Šoukal, vedoucí dálničního oddělení Velký Beranov s tím, že usednout za volant kamionu a mít v krvi více než tři promile, je hazardování se životy všech účastníků silničního provozu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky alkohol, promile, dálnice, D1, řidič, kamion, Metaxa, Dálnice D1, Praha, havárie, Česko, Francie, Slovensko, Bordeaux

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidič, co vezl krby, řešil osobní problémy popíjením Metaxy v kamionu. Pak kličkoval po dálnici a ničil svodidla | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.