Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Desetiletý cyklista boural, krvácel a upadal do bezvědomí. Pomohli mu dva policisté, ti byli dnes oceněni

Dva policisté z Kamenice nad Lipou byli dnes ocenění skleněnou plaketou. V pátek 25. března totiž zachránili v rámci služby život malého cyklisty. Řeč je o Jiřím Toufarovi a Davidu Knotkovi, kteří si dnes přebrali ocenění z rukou krajského policejního ředitele Miloše Trojánka.

„Společně se zástupcem ředitele územního odboru Pelhřimov Lubošem Jakoubkem jim dnes krajský policejní ředitel poděkoval za projevení osobní statečnosti a duchapřítomnosti při záchraně života malého cyklisty. Dvoučlenná policejní hlídka z obvodního oddělení Kamenice nad Lipou byla v pátek 25. března odpoledne krátce před půl třetí cestou operačního důstojníka vyslána na místo dopravní nehody cyklisty na účelovou komunikaci v lokalitě u města Počátky,“ popisuje incident Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Když policisté přijeli na místo, na lavičce seděl malý chlapec a vedle lavičky leželo na boku položené menší jízdní kolo. Chlapec byl viditelně zraněný v obličeji a krvácel z nosu a úst. O chlapce v tu chvíli pečovala žena, která celý případ oznámila na tísňovou linku. Žena policistům sdělila, že byla na procházce. Když procházela okolo místa, všimla si, jak na lavičce sedí malý chlapec, který byl celý zakrvácený, proto ihned kontaktovala záchrannou službu na tísňové lince. Chlapce začala otírat papírovými kapesníky a sledovala jeho zdravotní stav do doby, než na místo přijela policie.

Policisté po příjezdu zjistili, že se chlapcův zdravotní stav velmi rychle zhoršuje a chlapec přestal reagovat na oslovení, ale byl stále při vědomí. „Vzhledem k charakteru zranění přistoupili policisté k použití obvazové materiálu z autolékárničky a použili izotermickou folie, do které chlapce umístili a posadili ho na zem. Chlapec na podněty stále nereagoval ani nijak nekomunikoval. Když ho zběžné prohlédli, žádné jiné viditelné poranění nezjistili. Následně se chlapec začal sesouvat na zem a začal upadat do bezvědomí, proto ho policisté umístili do stabilizované polohy a znovu kontaktovali operátora tísňové linky zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina a poté postupovali podle pokynů operátorky a na místě provedli základní přípravu chlapce k provádění kardiopulmonální resuscitace,“ líčí Čírtková dramatické chvíle.

Zleva: Krajský policejní ředitel Miloš Trojánek, David Knotek, Jiří Toufar a zástupce ředitele ÚO Pelhřimov Luboš Jakoubek 

Policisté provedli kontrolu dutiny ústní a odstranili z úst zbytky krve. Když otočili chlapce na bok, tak začal chlapec znovu spontánně dýchat. Do příjezdu záchranářů prováděli policisté kontrolu jeho životních funkcí a chlapce zabalili do izotermické folie. Poté přijela sanitka a přilétl vrtulník letecké záchranné služby. Chlapec skončil v péči lékařů a nakonec byl letecky transportován do nemocnice.

Policisté desetiletému cyklistovi poskytli profesionální první pomoc, která byla pro záchranu jeho života zcela zásadní a rozhodující. Profesionální chování a duchapřítomnost policistů Jiřího Toufara a Davida Knotka při záchraně chlapcova života vysoce vyzdvihl krajský policejní ředitel, který uvedl, že policisté jsou v jeho očích opravdovými hrdiny. „Na oba kolegy mohu být právem pyšný, protože se dokázali správně rozhodnout a chlapci poskytnout potřebnou pomoc. Podobné hrdinské činy policistů dělají dobré jméno nejen našemu krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru,“ doplnil Miloš Trojánek.

Jiří Toufar a David Knotek 

Pětatřicetiletý Jiří Toufar nastoupil do služebního poměru k Policii České republiky 1. listopadu 2007 a od doby svého nástupu působí na obvodním oddělení v Kamenici nad Lipou, v současné době na pozici zástupce vedoucího obvodního oddělení. Třicetiletý David Knotek nastoupil do služebního poměru 1. října 2019 na obvodní oddělení v Jindřichově Hradci. Od 1. března letošního roku slouží na obvodním oddělení v Kamenici nad Lipou.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky pomoc, záchrana, život, cyklista, policie, ocenění, Kamenice nad Lipou, Počátky, tísňové volání, Pelhřimov, Policie České republiky, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desetiletý cyklista boural, krvácel a upadal do bezvědomí. Pomohli mu dva policisté, ti byli dnes oceněni | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.