Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé z Vysočiny naletěli podvodníkům. Žena domnělému lékaři s problémy, muž investicí do virtuální měny

Policisté z Vysočiny v tomto týdnu zaznamenali hned dva případy podvodného jednání, při nichž přišli lidé o své celoživotní úspory. Oba případy přitom spojuje jediné – podvedení lidé byli důvěřiví a uvěřili podvodníkům. Podle mluvčí policistů Dany Čírtkové jsou podobné případy na denním pořádku, kdy jen za leden řešili kriminalisté na Vysočině padesát případů, které mají znaky kybernetické kriminality.

První podvedený člověk přišel o své úspory, když investoval do virtuální měny. Muže kontaktoval telefonicky podvodník s tím, že mu na jeho investičním účtu z dřívější doby zůstaly nevyužité peníze, které by bylo vhodné znovu výhodně investovat. „K tomu je prý potřeba provést další investici, aby bylo možné zůstatek vybrat a zaslat na účet poškozeného, aby se pokryly požadované náklady k vyplacení finančních prostředků,“ popsala Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Muž si tedy ve víře, že by mohl výhodně investovat, vypůjčil u nebankovních společností postupně částku ve výši přesahující 300 tisíc korun a od svých známých další částku ve výši 300 000 korun. Tyto peníze pak podle pokynů podvodníka vložil na svůj „údajný“ účet. „Pro zrychlení transakce se ale od podvodníka nechal přesvědčit k tomu, aby si zřídil vzdálený přístup prostřednictvím AnyDesk ve svém počítači, přes který poté neznámý pachatel snadno ovládal elektronickou peněženku i internetové bankovnictví a odeslal finanční prostředky na svůj vlastní účet. Tímto způsobem neznámý pachatel podvodně vylákal z poškozeného částku přesahující 600 tisíc korun,“ popisuje podvodné jednání Martin Vaněček, vedoucí odboru analytiky a kybernetické kriminality policie na Vysočině. A dodává, že falešný poradce získal zcela nekontrolovaný přístup k účtu klienta, z něhož pak odčerpal a převedl na svůj účet veškeré klientovy peníze.

Pozor na instalaci softwaru 

„Opětovně apelujeme na veřejnost, aby byli lidé obezřetnostní a zejména opatrní. V žádném případě by lidé nikdy neměli bez zkušeností, na popud neznámého člověka, instalovat software pro vzdálený přístup do svého počítače, například AnyDesk, TeamViewer a další, pokud jej mají instalován, dávat nikomu neznámému svolení k tomu, aby se vzdáleně připojili k jejich počítačům,“ upozorňuje Čírtková.

Pokud už se i přes všechna varování tak stane, rozhodně by se v této situaci neměli přihlašovat ke svým bankovním účtům. Kriminalisté upozorňují, že všechny tyto rizikové a podvodné investice lidé provádějí prostřednictvím aplikace, kterou si sami nainstalují na pokyn domnělého poradce.

Pokud se lidé rozhodnou investovat své úspory do kybernetických měn, měli by se vždy obracet pouze na renomované a důvěryhodné finanční instituce a preferovat osobní konzultaci. Ostražití by měli být před výhodnými a lákavými reklamami neznámých společností, které slibují rychle rostoucí zisky, převážně investováním do kybernetických měn.

Zvažte investici do kybernetické měny 

„V žádném případě neinstalujte do počítače programy z nedůvěryhodných zdrojů. Nikdy nikomu neposílejte kopie osobních dokladů, ani kopie platebních karet. V žádném případě nepovolte neznámým osobám přístup do vašeho počítače a opravdu důkladně zvažte investování do kybernetické měny. Pozor na pokyny takové osoby vyplnit někam přihlašovací údaje k e-bankovnictví či k platební kartě nebo dokonce přeposílat vám zaslané ověřovací kódy, i kdyby se dotyčný představil jakkoliv,“ upozorňuje vedoucí oddělení Pavel Zmrhal.

Pokud budete mít jakékoliv pochybnosti při realizaci takového obchodování, nic neinvestujte a neváhejte se obrátit o pomoc na linku 158 nebo na nejbližší služebnu Policie České republiky.

Druhý případ podvodu, kterým se aktuálně zabývají kriminalisté na Vysočině, se týká ženy, která přišla o několik set tisíc korun. Žena se seznámila prostřednictvím sociální sítě s mužem, který se prezentoval jako lékař. Se ženou si spolu zpočátku dopisovali a žena se do cizince, kterého nikdy osobně neviděla, zamilovala, a zřejmě proto byla ochotná mu uvěřit všechno, co jí napsal. „Postupně mu pod různými záminkami – náklady spojené se zasláním jeho osobních věcí, zaslání trezoru s ušetřenými finančními prostředky, náklady spojené se zasláním důležitých dokumentů - tomuto muži zaslala na zahraniční účet částku přesahující 300 tisíc korun, což byly veškeré ženiny úspory. Poté se tento muž pokoušel ze ženy vylákat další peníze ve výši zhruba 300 tisíc korun, ale ty už mu žena nezaslala a případ přišla oznámit na Policii ČR,“ popisuje mluvčí Čírtková.

Pod různými legendami z lidí lákají peníze 

V této souvislosti policie veřejnost opětovně nabádá k obezřetnosti při seznamování s neznámými lidmi přes internet. Prostředí internetu umožňuje podvodníkům všeho druhu vyhledávat potenciální oběti a bez nutnosti jakéhokoliv osobního kontaktu z nich velmi sofistikovaně pod různými legendami vylákat peníze. „Jsou velmi, velmi důvěryhodní, kreativní, a pozor - i vytrvalí. V rámci své komunikace pak obvykle směřují své žádosti o zaslání finančních prostředků na různé zahraniční bankovní účty nebo v ČR využívaní takzvaného bílého koně. A v takových případech podvedení lidé o své peníze nenávratně přijdou,“ líčí Čírtková příklady z praxe.

Na internetových seznamkách, ale i na sociálních sítích se totiž stále častěji pohybují podvodníci, jejichž jediným cílem je získat peníze od důvěřivých lidí. Přitom útočí na city svých obětí, zejména ženám, pro jejich větší schopnost empatie, nabízejí seznámení s nezadanými charismatickými americkými vojáky, lékaři nebo techniky na ropných plošinách, kteří se dostali do obtíží, jako je ranění, válka, propuštění, nenadálé finanční potíže nebo jiná negativní okolnost, a žádají o zaslání různých částek k řešení této situace či k možnosti se setkat. „Škody se u každého jednotlivého z nich pohybují ve vysokých finančních částkách a tím se stávají společensky velmi nebezpečnými. Z minulosti známe i případy, ve kterých ženy středního věku zaslaly „svému“ americkému vojákovi částky v řádech mnoha stovek tisíc korun a uvrhly tím celou svou rodinu do existenčních problémů,“ dodává policejní mluvčí.

S „vojáky" si píší i vdané ženy 

S „americkými vojáky“ si dopisovaly dokonce i vdané ženy, které si na sebe bez vědomí manželů a svých nejbližších vzaly vysoké půjčky, které pak nedokázaly splácet a hrozily jim například exekuce na dům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky podvod, podvodník, internet, virtuální, měna, investice, seznamka, kriminalisté, Vysočina, Kraj Vysočina, peníze, lékař, Policie České republiky, AnyDesk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z Vysočiny naletěli podvodníkům. Žena domnělému lékaři s problémy, muž investicí do virtuální měny | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.