Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Vysočině loni zachytili celkem 88 migrantů, nejvíce po Jihomoravském kraji

V roce 2021 řešili policisté odboru cizinecké policie celkem 37 záchytů tranzitujících nelegálních migrantů přes území České republiky. V celkovém součtu se jednalo o 88 cizinců. V naprosté většině šlo o záchyty na dálnici D1.

K přepravě migrantů byla využívána dodávková a nákladní motorová vozidla, případně osobní motorová vozidla. „Cizinci cestovali zejména ukryti na ložné ploše návěsů kamionů nebo na nápravě kamionů, případně k přepravě využívali osobní automobily. Cestovali většinou bez cestovního dokladu a patřičného povolení k pobytu na území členských států EU,“ poznamenala policejní mluvčí Dana Čírtková. Na území České republiky byli dopraveni z území sousedních států Rakouska nebo Slovenska. Především šlo o migranty pocházející z Afghánistánu, Maroka, Sýrie, Alžírska a Turecka.

„Již koncem roku 2020 jsme zaznamenali specifický a nebezpečný modus operandi přepravy migrantů na podvozcích nákladních vozidel, který v roce 2021 doznal značného progresu. Na teritoriu Kraje Vysočina bylo zjištěno 36 cizinců, kteří takto skrytě cestovali přes území České republiky,“ říká Oldřich Chaloupka, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. Jednalo se především o státní příslušníky Maroka a Alžírska. V celostátním srovnání odhalených případů migrantů v úkrytu se odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina řadí na druhé místo za Jihomoravským krajem.

V roce 2021 bylo odborem cizinecké policie na Vysočině zahájeno také celkem 129 správních řízení ve věci správního vyhoštění z území členských států. Jednalo se o cizince, kteří na našem území pobývali nelegálně, tedy bez patřičného víza či povolení k pobytu nebo procházeli evidencí nežádoucích osob anebo vykonávali pracovní činnost, pro kterou neměli povolení. Z hlediska státní příslušnosti bylo nejvíce případů správních řízení vedeno s občany Ukrajiny a Moldavska. Z celkového počtu správních řízení byli cizinci ve 26 případech zaměstnáni bez povolení k zaměstnání, ačkoliv je toto podmínkou výkonu zaměstnání. 

Policisté odboru cizinecké policie na Vysočině zjistili loni 414 případů, kdy cizinci porušovali pobytový režim a neoprávněně pobývali na území České republiky, což je ve srovnání s předchozím rokem o 68 % více. V 65 případech byli cizinci umístěni do Zařízení pro zajištěné cizince k realizaci správního vyhoštění z území ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky Cizinecká policie, migranti, záchyt, statistika, Kraj Vysočina, Česko, Jihomoravský kraj, Dálnice D1, Evropská unie, Alžírsko, Maroko, správní řízení, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině loni zachytili celkem 88 migrantů, nejvíce po Jihomoravském kraji | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.