Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Také letos bude policie na Vysočině kontrolovat kladaře. Vloni jich 112 odmítlo vážení, padaly vysoké pokuty

Policisté na Vysočině, kteří se řadí do speciálního týmu Kamion, se dlouhodobě věnují kontrolám řidičům kamionů. Ty vždy bývají velmi důkladné. Kontroly probíhají hlavně na dálnici D1, ale také na ostatních důležitých a páteřních silnicích nižších tříd. Tito policisté se v roce 2021 věnovali hlavně kontrolám vozidel převážejících dřevní hmotu.

„V průběhu loňského roku policisté zařazeni do speciálního týmu Kamion uskutečnili celkem 1 284 silničních kontrol zaměřených na nákladní a osobní silniční dopravu, kdy ve 150 případech zjistili při kontrole nějakou závadu. Zahraničním dopravcům pak uložili 49 kaucí za porušení ustanovení zákona o silniční dopravě v celkové výši téměř 1 195 000 korun. V oblasti kontroly nákladní a osobní silniční dopravy bylo v loňském roce rovněž uloženo řidičům 98 pokut v příkazním řízení v částce přesahující 100 tisíc korun a dalších 46 porušení ze strany dopravců bylo oznámeno k řešení příslušnému správnímu orgánu,“ jmenuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Neposlušní řidiči převážející dřevo. V osmi případech odmítli najet na kontrolní váhy

Ta situace se pořád opakuje. Sotva co policisté na stanovišti rozloží váhy na kontrolu hmotnosti jízdních souprav převážející dřevo, tato informace se okamžitě šíří po sociálních sítích. Zrovna včera večer se uskutečnila kontrolní akce na dálnici...

Policisté na Vysočině se loni zaměřili na důkladné kontroly dodržování všech právních předpisů ze strany řidičů nákladních vozidel převážejících dřevní hmotu. Kontroly prováděli policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově, oddělení silničního dohledu a z dopravních inspektorátů ze všech pěti územních odborů. Pravidelné a důkladné kontroly nákladních vozidel přepracujících dřevní kulatinu byly reakcí na vážné dopravní nehody, které se staly loni v našem kraji.

Řidič je povinen v souladu s příslušným ustanovením zákona 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, na výzvu policisty podrobit vozidlo nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení, kdy zajížďka, včetně cesty zpět, nesmí být delší než 16 kilometrů. Za odmítnutí – neuposlechnutí výzvy podrobit vozidlo nebo jízdní soupravu nízkorychlostnímu vážení byli policisté oprávněni v souladu s příslušným ustanovením zákona číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, uložit pokutu v příkazním řízení na místě až do výše 30 tisíc korun.

V souvislosti s novelizací zákona číslo 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, účinnou od 1. ledna 2022, lze v případě neuposlechnutí výzvy policisty podrobit vozidlo nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení nově uložit pokutu na místě v příkazním řízení až do výše 100 tisíc korun.

„Kontroly vozidel a jízdních souprav přepravujících dřevní hmotu byly ze strany policistů velmi důkladné. Zaměřili jsme se na kontrolu dokladů k vozidlu a převáženému náladu, kontrolu nejvyšší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrolu největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav silničního vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrolu největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav – zejména výšku a délku soupravy a nákladu,“ popisuje mluvčí Čírtková.

Původ a důkladné připevnění dřeva 

Tým Kamion zajímal také technický stav vozidel, stejně jako zdali je dobře a dostatečně upevněný a uložený převážený náklad, dále zda řidiči před vjezdem na pozemní komunikaci vozidlo nebo jízdní soupravu očistili, tak aby neznečišťovala pozemní komunikaci. V neposlední řadě se policisté zajímali o původ dřeva, a zda je správně zapsáno v přepravním dokladu, tak aby nedocházelo ke krádežím dřevní hmoty v blízkosti lesů.

Na pozemních komunikacích kraje Vysočina bylo v loňském roce provedeno nízkorychlostní kontrolní vážení u 1125 vozidel a jízdních souprav, a to zejména za využití vlastních kontrolních vah nebo v součinnosti s Mobilními expertními jednotkami Centra služeb pro silniční dopravu. Celkem bylo zjištěno 590 porušení, jednalo se o překročení stanovených hmotnostních limitů, překročení stanovených rozměrů nebo odmítnutí na výzvu podrobit vozidlo nebo jízdní soupravu nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení.

Pokuta v maximální výši 

Většinu zjištěných porušení policie vyřešila uložením pokuty v příkazním řízení, kdy bylo uloženo 574 pokut v příkazním řízení a tyto pokuty přesáhly v souhrnu částku 4, 72 milionu korun. Dalších 224 zjištěných porušení policisté zadokumentovali a oznámili k řešení příslušnému správnímu orgánu. Kromě toho bylo uloženo také 117 kaucí za porušení ustanovení zákona o pozemních komunikacích v celkové výši přesahující 1,63 milionu korun.

„Při kontrolách vozidel převážejících dřevní hmotu jsme se loni setkávali s nekázní řidičů. V nejčastějších případech to bylo přetížení vozidel nebo jízdních souprav, překročení stanovených rozměrů, zejména výšky a dále nesprávně zajištěných nákladů. Řešili jsme rovněž situace, kdy se řidič na výzvu policisty odmítl podrobit kontrolnímu vážení a při kontrole odmítl najet s vozidlem na nízkorychlostní kontrolní váhy, což mu ukládá zákon,“ uvedl David Jirák, vedoucí odboru služby krajské dopravní. Doplnil, že v roce 2021 se podrobit nízkorychlostnímu vážení 112 řidičů odmítlo a za toto odmítnutí policisté ukládali pokuty v maximální možné výši.

Na Vysočině byli kontrolováni další kladaři. Tři odmítli vážení, každý druhý něčím pochybil

Policisté na Vysočině opět kontrolovali řidiče, kteří převáží dřevo. Poslední taková akce proběhla ve středu 14. července, kdy dopoledne kontroly ovlivnilo deštivé počasí, které akci částečně komplikovalo. Policisté na dvou kontrolních místech...

„Velmi důkladné kontroly zaměřené na dodržování všech právních předpisů ze strany řidičů užitkových a nákladních vozidel probíhají v našem kraji v rámci mimořádných dopravně bezpečnostních akcí a v rámci běžného výkonu služby policejních hlídek odboru služby dopravní policie téměř denně a budou se stejnou intenzitou pokračovat i v letošním období. Bude to jedna z priorit odboru služby dopravní policie v rámci Vysočiny,“ doplnil David Jirák.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky kontrola, Kamion, dřevo, doprava, Vysočina, 2021, 2022, Kraj Vysočina, silniční doprava, Dálnice D1, nákladní automobil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také letos bude policie na Vysočině kontrolovat kladaře. Vloni jich 112 odmítlo vážení, padaly vysoké pokuty | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.