Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Aby byl advent bezpečný. Buďte obezřetní během vánočních nákupů, upozorňují policisté v kraji

, aktualizováno 3. prosince 2021, 20:43

Policisté na Vysočině apelují na občany, aby byli pozorní a obezřetní při nakupování vánočních dárků a při ostatních záležitostech spojených s blížícími se vánočními svátky. Předvánoční nákupy jsou každoročně velkým lákadlem pro kapsáře. Ti většinou vyhledávají místa, kde se pohybuje větší množství lidí a hlavně místa, kde mají možnost okamžitě a nepozorovaně zmizet ve větším davu. Právě z tohoto důvodu věnují policisté na Vysočině v adventním čase vyšší pozornost oblasti prevence.

„Realizace preventivního projektu s názvem Bezpečný advent probíhá již opakovaně v rámci adventního období. Každoročně policisté v období adventu evidují zvýšený nárůst kriminality, a to především majetkové trestné činnosti. Nejčastěji se jedná o kapesní krádeže, krádeže kabelek odložených nákupních vozících, peněženek uložených v batozích na zádech i krádeže cenných věcí ze zaparkovaných vozidel. V loňském prosinci evidovali policisté v Kraji Vysočina celkem čtyři případy kapesních krádeží a celkem sedm případů krádeží různých věcí z motorových vozidel,“ shrnuje mluvčí policistů Martin Hron.

Velkou příležitost mají zloději v nákupních centrech a při ostatních akcích, kde se nachází větší množství lidí. Ke krádeži přitom využívají nepozornosti lidí a nedbalého zacházení s osobními věcmi. O tom, že jste se stali obětí zloděje, se většinou dozvíte až u pokladny při samotném placení, kdy zjistíte, že vám chybí peněženka nebo i jiné cennosti. „Ve většině případů to lidé samotným zlodějům velice usnadňují. Cennosti mají zavřené v batohu na zádech, peněženky vystavené v nákupních taškách, odložené kabelky a peněženky na pokladních pultech či v nákupních vozících,“ jmenuje Hron.

Pozor na obsah vozidla 

O své věci však lidé nemusí přijít pouze uvnitř obchodních center. Dalším rizikovým faktorem je i vozidlo, které zaparkujete na parkovišti a po dobu nákupu jej nemáte pod kontrolou. Základním pravidlem je nenechávat viditelně na sedadlech v zaparkovaném vozidle nic, co by mohlo upoutat pozornost případných zlodějů. Řidiči by neměli zapomenout při svém odchodu vždy vozidlo uzamknout, raději se ještě přesvědčit, zda je opravdu uzamčené. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat.

Fígle kapsářů se mění, varuje policejní mluvčí a radí, jak se nenechat okrást

Vánoce jsou tady, a tak policisté a jejich kapsa tým varují před kapsáři, kteří stále vylepšují své techniky, aby byli co nejméně nápadní a mohli nerušeně okrádat lidi a kazit jim období vánoční pohody. Peněženka, mobil nebo svazek bankovek do...

„Preventivní projekt, který v tomto období realizují policisté z oddělení tisku a prevence, působí na veřejnost velmi intenzivně v krajském městě, kde se cestující v prostředcích MHD mají možnost prostřednictvím několika typů plakátů s preventivním obsahem seznámit s těmi nejčastějším riziky. Denně tak mají při cestě do práce, z práce nebo při cestě za nákupem na očích preventivní rady, a to v průběhu celého adventního období,“ dodává Hron.

Policisté z oddělení tisku a prevence v Kraji Vysočina budou ve spolupráci s policisty pořádkové a dopravní policie ve všech městech našeho kraje v průběhu celého adventního času a budou rozdávat kartičky s preventivním obsahem na místech, kde se shromažďuje větší množství lidí. Jedná se především o nákupní centra, parkoviště před obchodními domy či prostředky městské hromadné dopravy. „Obsahem kartičky, kterou policisté lidem rozdávají, jsou preventivní informace ke kapesním krádežím, krádežím věcí z vozidel, krádežím osobních věcí z nákupních košíků, používání zábavní pyrotechniky či zákazu požívání alkoholu a drog za volantem,“ dodává závěrem Martin Hron.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky advent, Vánoce krádeže, opatrnost, nákupy, zloděj, kapsář, policie, Vysočina, krádež, Kraj Vysočina, prevence, Martin Hron, peněženka, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aby byl advent bezpečný. Buďte obezřetní během vánočních nákupů, upozorňují policisté v kraji | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.