Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na Vysočině v bouřkách padaly stromy, hasiči měli skoro 300 výjezdů

, aktualizováno 30. června 2021, 8:10

Hasiči na Vysočině měli od úterního večera kvůli počasí přes 200 výjezdů, hlavně kvůli odstraňování popadaných stromů. Bouřky omezily i železniční dopravu, vlaky kvůli poruše vedení nejezdí na několika úsecích na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku. Popadané stromy v noci zastavily i provoz na dálnici D1. Vyplývá to z informací na webu hasičů, Českých drah a z vyjádření mluvčí policie Dany Čírtkové.

Hasiči na Vysočině měli od úterního večera kvůli počasí téměř 290 výjezdů, hlavně kvůli odstraňování popadaných stromů. V Jihlavě stromy poškodily asi 20 aut. Bouřky omezily i železniční dopravu, vlaky kvůli poruše vedení nejezdí na několika úsecích na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku. Popadané stromy v noci zastavily provoz na dálnici D1. Problémy jsou i v dodávce elektřiny. Vyplývá to z informací na webu hasičů, Českých drah a z vyjádření mluvčí policie a energetiků.

"Naštěstí zatím nemáme hlášena žádná vážná zranění. Dvě lehká zranění s nutností ošetření v nemocnici v Pelhřimově si vyžádala událost, která se stala v úterý kolem půl desáté večer na silnici I/19 mezi obcemi Leskovice a Čížkov na Pelhřimovsku. Před jedoucí vozidlo Peugeot 306, ve kterém cestovali dva muži, náhle dopadl strom, který se vyvrátil poryvem větru," uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Auto do stromu nejprve narazilo, pak skončilo v příkopu.

Hasiči v kraji nejčastěji zasahovali na Žďársku, do dnešní 7:00 tam museli vyjíždět k více než 70 událostem, nejméně zásahů evidují na Třebíčsku. Na Žďársku museli vedle odklízení stromů zasahovat také na zajištění spadlého elektrického vedení v Novém Městě na Moravě. V Jihlavě zase zachraňovali uvolněnou střechu nad ubytovnou ve Znojemské ulici. Na parkovišti v ulici Na Kopci popadané větve a stromy poškodili asi 20 aut, uvedla muvčí hasičů Petra Musilová.

Na dálnici D1 omezovaly spadlé stromy provoz na několika místech okolo 119. a 129. kilometru. Neprůjezdný byl kvůli nim i výjezd na 112. kilometru. Krátce po půlnoci byla dálnice plně průjezdná.

Kvůli poruše na zabezpečovacím zařízení nebo poruše trakčního vedení nejezdí vlaky mezi stanicemi Pohled a Přibyslav, Přibyslav a Sázava u Žďáru, mezi Havlíčkovým Brodem a Kostelcem u Jihlavy a z Kostelce do Telče. Podle Správy železnic jsou důvodem také popadané stromy na kolejích. U Dobronína narazil vlak do stromu. Podle Musilové se událost obešla bez zranění.

Energetici společnosti ČEZ evidovali ve východních Čechách, kam z Vysočiny spadá i Havlíčkobrodsko, devět poruch na vedení vysokého napětí. Bez energie se na východě Čech ocitlo až 30.000 domácností, s postupujícími opravami se ale počet výpadků snižuje, uvedla za společnost ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Poruchy musí řešit i společnost EG.D, uvedl její mluvčí Roman Šperňák. Na Vysočině a v Jihomoravském kraji je podle něho bez proudu asi 48.000 domácností. Nejzasaženější je na Vysočině oblast Jihlavy, Třebíče a Žďáru nad Sázavou, v Jihomoravském kraji Blanensko.

Bouřky na Vysočině, před kterými varovali meteorologové, doprovázel silný vítr a někde i vydatný déšť, u Žďáru nad Sázavou napršelo přes 41 litrů na čtvereční metr. Dnes bude podle meteorologů v kraji znovu oblačno s nejvyššími teplotami do 24 stupňů Celsia a s možností občasných přeháněk a hlavně večer i bouřek.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto čtenářka Jihlavské Drbny, David Pik

Štítky ČR, počasí, hasiči, Vysočina, strom, Kraj Vysočina, dálnice, policie, okres Havlíčkův Brod, České dráhy, Jihlava, okres Jihlava, Žďár nad Sázavou, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině v bouřkách padaly stromy, hasiči měli skoro 300 výjezdů | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.