Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Testování na covid v nemocnicích na Vysočině postupně skončí. Hlavním důvodem je malý zájem

Krajské nemocnice na Vysočině přestanou zřejmě v druhém čtvrtletí letošního roku testovat na covid-19. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) je o hrazené testování už malý zájem, ukončit testování provozované nemocnicemi je také výsledkem jednání s hygieniky, testování by se mělo přesunout do ordinací lékařů.

„Je to i po konzultaci s krajskou hygienickou stanicí, že začneme celý ten covid systém utlumovat. Epidemická situace teď není z pohledu čísel úplně příznivá, z pohledu dopadů se ale jeví jako ne příliš riziková nebo nebezpečná. Myslíme si, že období respiračních onemocnění teď kulminuje, to znamená, že v období prvního čtvrtletí budeme ještě vyčkávat, než to postupně utlumíme. Pokud se neprojeví nějaké vážné zdravotní dopady, tak to v druhém čtvrtletí opustíme," řekl Vítězslav Schrek.

V krajských nemocnicích je nyní s covidem-19 přes 30 pacientů, většinou na standardních lůžkách. Podle informací ministerstva zdravotnictví se od začátku pandemie od jara 2020 v půlmilionovém Kraji Vysočina nákaza covidem-19 prokázala asi ve 206 000 případů. Zemřelých s covidem-19 je v kraji 1845.

Na Vysočině funguje rezervační systém, přes který je možné se nechat testovat na covid-19 na základně žádanky od lékaře i jako samoplátce. Za testování nehrazené pojišťovnami zaplatili lidé na Vysočině za prosinec loňského roku asi 43 tisíc korun, měsíc před tím to bylo asi 48 tisíc korun. V meziročním srovnání je to výrazně méně, když odpadla povinnost prokazovat se negativním testem. V listopadu 2021 stálo testování nepokryté zdravotním pojištěním lidi na Vysočině asi 2,6 milionu korun.

Testování pro samoplátce začaly krajské nemocnice nabízet v květnu 2020. Postupně se přidaly také soukromé laboratoře.

Přes krajskou aplikaci bylo možné zaregistrovat se k testování na nemoc i na zjištění protilátek. Nemocnice Pelhřimov už tuto možnost nenabízí. „Vzhledem k malému zájmu o testování samoplátců na protilátky covid-19 ukončila Nemocnice Pelhřimov od 5. ledna 2023 tuto službu. Odběr krve byl prováděn na Oddělení klinické biochemie (OKB) Nemocnice Pelhřimov od ledna 2021. Klienti se na vyšetření objednávali v elektronické aplikaci Kraje Vysočina. Dohromady bylo na OKB provedeno 2773 vyšetření ukazující přítomnost protilátek proti covid-19," sdělila mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky zdraví, covid, koronavirus, testování, test, správa, nemocnice, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testování na covid v nemocnicích na Vysočině postupně skončí. Hlavním důvodem je malý zájem | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.