Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Vysočině se v posledním týdnu zvýšil počet nakažených covidem o 40 procent

Na Vysočině se v posledním týdnu nakazilo koronavirem 488 lidí. V porovnání s předchozím týdnem se počet nově potvrzených případů zvýšil o 145, tedy o 42 procent. V republikovém porovnání měla Vysočina v posledních sedmi dnech přesto druhý nejnižší nárůst počtu nakažených. Vyplývá to ze statistik ministerstva zdravotnictví. V nemocnicích kraje leželo ke konci uplynulého týdne 43 pacientů s potvrzeným covidem-19, o týden dřív jich bylo 19. Hygienici doporučují při návštěvách lékařů, nemocnic či sociálních služeb nosit respirátor.

Většina hospitalizovaných ležela podle údajů kraje na standardních lůžkách. Dva nakažení byli na jednotce intenzivní péče a jeden potřeboval plicní ventilátor.

Krajská hygienická stanice (KHS) doporučila, aby lidé v ambulancích a čekárnách lékařů a návštěvníci nemocnic používali respirátory, stejné doporučení dostala také sociální zařízení v kraji. „Je to opravdu forma doporučení, protože zatím za současné epidemiologické situace je to pořád v kompetenci vedení těch zařízení. S nimi samozřejmě aktuální situaci konzultujeme," řekla mluvčí KHS Jana Böhmová.

V prvním červencovém týdnu potvrdily testy na Vysočině 130 lidí nakažených koronavirem, o týden později jich bylo 343. V posledním týdnu se počet zvýšil nejvýrazněji v pondělí. „Tam bylo přes 150 případů pozitivních pacientů, nicméně během týdne se situace zase stabilizovala, máme přírůstky tak kolem 80 případů," uvedla Böhmová.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel připadlo na Vysočině v posledních sedmi dnech 96 potvrzených případů nákazy. Lépe na tom byl jen Liberecký kraj s 83 případy. Nejvyšší počet, 227 nakažených, byl v Praze.

Nemocnice a centra již podávají čtvrtou dávku očkování proti covidu. Kam pro vakcínu na Vysočině?

Zájemci o očkování proti covidu mohou již nyní absolvovat čtvrtou dávku. Vybraná očkovací místa po celé republice podávají dávku bez předchozí registrace. Do očkování se zapojují také praktičtí lékaři.

Od minulého pondělí se lidé mohou nechat očkovat i druhou posilující dávkou proti covidu-19. Podle statistik ministerstva zdravotnictví ji na Vysočině zatím dostalo 298 lidí.

Předběžný zájem o posilující dávku má zatím přes 500 klientů pobytových a jiných sociálních služeb v kraji. „Číslo každým dnem roste," uvedl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD). Na zájem o očkování se kraj zeptal všech pobytových sociálních zařízení na Vysočině.

Mobilní očkovací týmy krajských nemocnic začnou domovy objíždět v nejbližších týdnech, někde pomohou s očkováním seniorů v domovech praktičtí lékaři. Podle potřeby může kraj pro mobilní očkování využít i společnost Podané ruce.

S vakcínou do terénu. Pobytová sociální zařízení na Vysočině opět navštíví mobilní očkovací týmy

Náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný absolvoval jednání s koordinačním týmem očkování proti covid-19. Ze schůzky vyplynulo, že do terénu po Vysočině opět vyrazí mobilní očkovací týmy.

V posledním týdnu zemřeli na Vysočině dva lidé, u kterých se potvrdil covid-19. Od začátku koronavirové epidemie na jaře 2020 eviduje ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s tímto onemocněním na Vysočině 1756 úmrtí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky covid, koronavirus, statistika, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, nemocnice, ministerstvo zdravotnictví, Krajská hygienická stanice, Vladimír Novotný, ČSSD, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se v posledním týdnu zvýšil počet nakažených covidem o 40 procent | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.