Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Změnily se podmínky nařizování izolací a karantén. Podle jakých pravidel teď postupovat?

Již několik hodin, konkrétně od včerejšího dne, platí nové podmínky nařizování izolací a karantén v souvislosti s onemocněním covid-19. Podle jakých nových pravidel má tedy veřejnost postupovat?

Každý, kdo na sobě pocítí příznaky onemocnění covid-19, by měl kontaktovat svého praktického lékaře, který na základě jeho zdravotního stavu rozhodne, zdali má absolvovat PCR test. Lékař ho zároveň na tento test také objedná. „Pokud bude výsledek testu pozitivní, ošetřující lékař nařídí izolaci a vystaví neschopenku. Praktický lékař také tuto izolaci a pracovní neschopnost po odeznění onemocnění ukončuje. Pozitivní osobě bude po PCR testu na mobilní telefon doručena SMS s informací o pozitivním výsledku a odkaz na sebetrasovací formulář, ve kterém uvede také rizikové kontakty," popisuje mluvčí Krajské hygienické stanice na Vysočině Jana Böhmová. 

Karanténa zdecimovala personál v Domově seniorů ve Velkém Meziříčí, pomohou hasiči

Provoz Domova pro seniory ve Velkém Meziříčí budou až do 28. února v pravidelných dvanáctihodinových směnách pomáhat zajišťovat profesionální hasiči. Důvodem pro tuto mimořádnou pomoc integrovaného záchranného systému je vysoká absence kmenových...

Osoby, které byly v rizikovém kontaktu, obdrží SMS s informací o tom, že se setkaly s covid pozitivním pacientem, mají sledovat svůj zdravotní stav a v případě, že se u nich objeví příznaky onemocnění covid-19, mají kontaktovat svého praktického lékaře. Osobám v rizikovém kontaktu tedy již není nařizována karanténa.

„Od 19. 2. krajská hygienická stanice nadále nenařizuje izolaci pozitivní osobě a nově nenařizuje ani karanténu osobě v rizikovém kontaktu. Zároveň KHS neindikuje PCR testy osobám s klinickými příznaky onemocnění," dodává mluvčí Böhmová. 

Konec pravidelného testování 

V pátek 18. února skončilo pravidelné testování ve firmách, poslední testování ve školách proběhlo 14. února, přičemž v případě Vysočiny šlo o období jarních prázdnin. To se netýká sociálních a zdravotnických zařízení, kde je stále povinnost preventivně antigenně testovat neočkovaný personál. „I v případě návštěv v sociálních zařízeních platí nutnost prokázat se Tečkou nebo platným testem," přidává vysvětlení Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky covid, koronavirus, izolace, karanténa, změna, pravidla, KHS, COVID-19, Krajská hygienická stanice, praktický lékař, Kraj Vysočina, jarní prázdniny

Změnily se podmínky nařizování izolací a karantén. Podle jakých pravidel teď postupovat? | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.