Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Vysočině v posledním týdnu znovu ubylo nových případů nákazy. Omikron se u nás objevil čtyřikrát

Na Vysočině se v posledním týdnu roku 2021 covid-19 potvrdil u 1446 lidí, což je o polovinu nižší počet než o týden dřív. V posledních sedmi dnech zemřelo 14 nakažených. Podle dat ministerstva zdravotnictví zpomaluje nárůst nových případů nákazy od začátku měsíce. Hygienici na Vysočině ve čtvrtek evidovali čtyři potvrzené případy covidové varianty omikron. Podezřelých vzorků měli 31, ostatní ještě nejsou vyhodnocené, řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jana Böhmová.

První dva případy nákazy variantou omikron se na Vysočině prokázaly ještě před vánočními svátky, byly na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. K nim teď podle mluvčí přibyly dva potvrzené případy z Třebíčska.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibylo na Vysočině v posledním týdnu 285 potvrzených případů nákazy. Vyšší nárůst mělo v tomto porovnání sedm krajů. Nejnižší přírůstek měl Karlovarský kraj, kde bylo v posledním týdnu při stejném přepočtu 162 nově nakažených.

139 pacientů v nemocnicích 

Nárůst počtu pozitivních případů covidu-19 se na Vysočině snižuje od začátku tohoto měsíce. Během sedmi dnů na přelomu listopadu a prosince se nákaza potvrdila u 6200 lidí. Nakažených lidí v tomto měsíci na Vysočině zemřelo 129. V listopadu bylo v kraji v souvislosti s touto nákazou 71 úmrtí, zatímco letos v říjnu podle dat ministerstva zdravotnictví zemřeli čtyři nakažení obyvatelé kraje a v září dva.

V nemocnicích kraje bylo na konci uplynulého týdne139 pacientů nakažených covidem-19 na standardních lůžkách. Na jednotkách intenzivní péče leželo 20 nakažených, 17 pacientů potřebovalo umělou plicní ventilaci. Vyplývá to z údajů krajského úřadu. V nemocnicích v Havlíčkově Brodě, Třebíči a Jihlavě pomáhají od konce listopadu s péčí o pacienty s covidem-19 vojáci. Zatím je jejich pomoc dohodnutá do 3. ledna.

Od začátku epidemie se na Vysočině covid-19 prokázal u 117 398 lidí, což odpovídá asi 23 procentům obyvatel kraje. Zemřelo 1594 lidí, u nichž se infekce potvrdila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky covid, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, infekční onemocnění, COVID-19, Krajská hygienická stanice, pacient, Vánoce, okres Havlíčkův Brod, okres Jihlava, Nemocnice Havlíčkův Brod, okres Třebíč

Na Vysočině v posledním týdnu znovu ubylo nových případů nákazy. Omikron se u nás objevil čtyřikrát | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.