Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krizový štáb Vysočiny: Do pomoci se zapojí dobrovolní hasiči. Jak se bude testovat a očkovat o Vánocích?

Koncem pracovního týdne, který je za námi, opět usedl Krizový štáb Kraje Vysočina, aby probral aktuální data a také to nejdůležitější, co se týká covidové pandemie. Přečtete si ty nejdůležitější závěry.

Informace krajské hygienické stanice 

Kraj Vysočina v současné době patří mezi tři regiony s nejvyšší sedmidenní incidencí nákazy. Nejvyšší čísla vykazují okresy Žďár nad Sázavou a Třebíč.

V krajských nemocnicích je hospitalizováno 285 pacientů s Covid-19, z toho 19 na jednotkách intenzivní péče a 21 na umělé plicní ventilaci. Vyčleněné kapacity covidových oddělení nemocnic jsou zaplněny ze 76 %.

Pomoc armády? 

Kraj Vysočina vznesl dotaz na Ústřední krizový štáb, jak bude vypadat výpomoc armády v nemocnicích po Novém roce. „Krizový štáb kraje potřebuje mít včas informaci, zda v případě nutnosti bude možné výpomoc Armády ČR využít i po 31. 12., tedy po vypršení nařízení vlády o použití Armády ČR k záchranným pracím v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru," dodává Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Zapojí se dobrovolní hasiči 

Ředitel Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Jiří Němec informoval, že v rámci vybraných dobrovolných jednotek požární ochrany, kterých je v regionu 123, je k dispozici 39 očkovaných dobrovolníků, kteří jsou připraveni vypomoci v nejbližší nemocnici. „Nástup je možné zorganizovat do 4 dnů od požadavku a výpomoc konkrétních dobrovolníků je garantována vždy na jeden týden. Dobrovolníci z řad JPO II a JPO III mohou vykonávat pouze pomocné a logistické práce. O této výpomoci byla informována všechna vedení krajských nemocnic. Výpomoc dobrovolných hasičů bude využita v případě personální nouze. Konkrétní požadavek ze strany nemocnic nebyl zatím vznesen," dodává Svatošová. 

Na Vysočině je připraveno 39 očkovaných dobrovolných hasičů, kteří mohou pomáhat v nemocnicích

Na Vysočině je připraveno 39 dobrovolných hasičů, kteří by mohli začít pomáhat nemocnicím s péčí o pacienty s covidem-19. Nemocnice o to zatím nepožádaly. Po jednání krajského krizového štábu to dnes v tiskové zprávě uvedl Kraj Vysočina. V...

Testování v regionu

Aktuálně je denně provedeno cca 3200 PCR testů, asi o 600 testů denně méně něž v předchozím týdnu. PCR testování ve stanech provozovaných krajskými nemocnicemi je dostupné téměř ze dne na den, déle čekají zájemci na testy na menších odběrových stanovištích. „Zanedbatelný zájem je nyní o antigenní testování," poznamenala Svatošová. 

Jak to bude na Vánoce? 

Krajská odběrová místa avizují s dostatečným časovým předstihem, že od 23. prosince budou schopny nabídnout pouze omezenou kapacitu testování. Důvodem je uzavření soukromých laboratoří v době vánočních svátků a samozřejmě i omezená personální kapacita nemocnic.  

Očkování o svátcích 

S očkováním počítají všechna očkovací centra a ambulance v regionu až do konce roku s výjimkou vánočních svátků. „Mobilní očkování bude ve vybraných městech Vysočiny k dispozici až do 21. prosince, lednové termíny jsou už nyní k dispozici na webu," dodává závěrem mluvčí Vysočiny.  

Ohodnoť článek

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, koronavirus, covid, Kraj Vysočina, Vánoce, nemocnice, Armáda České republiky, Krajská hygienická stanice, Ústřední krizový štáb, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Jiří Němec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb Vysočiny: Do pomoci se zapojí dobrovolní hasiči. Jak se bude testovat a očkovat o Vánocích? | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.