Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krizový štáb Vysočiny: Covid se šíří nejčastěji ve školách. Očkování v Hruškových Dvorech i po Novém roce

Kvůli nepříznivé epidemiologické situaci se v našem kraji opět začal scházet Krizový štáb Kraje Vysočina. Kromě stavu v nemocnicích v kraji jeho členové řešili třeba také testování nebo jak jsme na tom s očkováním proti covid-19, a to jak u dospělých, tak u dětí.

Vojáci v nemocnicích

Ve vybraných nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina nyní vypomáhá v odběrových stanech i na covidových odděleních armáda. Aktuálně se jedná o Nemocnici Jihlava, Nemocnici Havlíčkův Brod a Nemocnici Třebíč. „Celkem v krajských nemocnicích prozatím až do 20. prosince pomáhají 4 vojáci v odběrových stanech a 11 vojáků na covidových odděleních. Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek na krizovém štábu kraje informoval, že výpomoc armádní složky na odděleních je na žádost nemocnic Jihlava a Havlíčkův Brod prodloužena až do 20. prosince, navíc už příští týden budou v těchto nemocnicích týmy o dva vojáky posíleny," jmenuje mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

O prodloužení asistence armády bude s největší pravděpodobností usilovat i Nemocnice Třebíč.

Informace krajské hygienické stanice

Trend šíření nákazy se v regionu zhoršuje, incidence posledních 7 dní je 1 200 případů na 100 tisíc obyvatel, nejhůře je na tom nyní okres Žďár nad Sázavou, nadále je nákaza šířena především komunitním přenosem, šíření je nejčastější v prostředí škol.

Testování

Nyní se v Kraji Vysočina všemi 14 odběrovými místy provedou téměř 4 tisíce testů denně, což je o tisíc testů denně více než před rokem. „Odběrová místa nyní využívají kapacity externích laboratoří v Pelhřimově, Brně i Ostravě. Transport vzorků do Ostravy je smluvně zajišťován HZS Kraje Vysočina. Termíny pro PCR testování jsou k dispozici do 2-5 dnů. Stále platí podle pokynů hygieny, že test má být proveden až 5. – 7. den od posledního kontaktu s nemocným. Negativní výsledek dřívějšího odběru není respektován," dodává Neuwirthová. 

Kraj Vysočina by rád využil armádních testovacích týmů, které nyní působí v odběrových stanech v Jihlavě a Havlíčkově Brodě pro testování na vybraných školách. Kraj požádá Armádu ČR, aby mobilní týmy mohly vypomáhat s mobilními odběry v ostatních okresech Vysočiny.

Očkování nejen v centrech

Podle informací náměstka hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimíra Novotného se i nadále bude pokračovat v očkování ve velkokapacitním centru Jihlava - Hruškové Dvory, centrum bude fungovat i po Novém roce. Počítá se s dalším zapojením ordinací praktických lékařů, na Vysočině v současné době očkuje nejvíce praktiků v ČR, očkování je umožněno plošně i ambulantním specialistům. „Kraj Vysočina nyní komunikuje se soukromými společnostmi, které nabídly spolupráci při očkování, za jakých podmínek a na jak dlouho by mohl jejich kapacity využívat," doplňuje mluvčí Neuwirthová. 

Očkování dětí 5 až 11 let 

Očkování dětí se předpokládá především v ordinacích jejich ošetřujících pediatrů.

Dezinfekce Anticovid

Krizový štáb Kraje Vysočina uvolnil požadované množství dezinfekce Anticovid pro účely ORP Jihlava.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, koronavirus, covid, Kraj Vysočina, nemocnice, stan, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Třebíč, Nemocnice Havlíčkův Brod, Jihlava, Vítězslav Schrek, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb Vysočiny: Covid se šíří nejčastěji ve školách. Očkování v Hruškových Dvorech i po Novém roce | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.