Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hrazených testů na covid na Vysočině v srpnu přibylo. Cena se dostala skoro na 900 tisíc

V srpnu se nechalo v krajských nemocnicích na Vysočině testovat na koronavirus 1865 samoplátců, což je víc než v červenci. Za testy zaplatili takřka 870 tisíc korun. Zájem o hrazené testy se v meziměsíčním srovnání zvýšil poprvé od doby, kdy stát začal nabízet v určitých intervalech zdarma PCR testy. V červenci bylo samoplátců 1620. Získané peníze budou rozhodnutím krajské rady přeposlány jednotlivým nemocnicím. Nejvíc získá Nemocnice Jihlava, která testovala asi 670 lidí. Podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) budou nemocnice v provádění hrazených testů pokračovat.

Za úhradu je možné nechat si na Vysočině udělat PCR test, test protilátek a antigenní test. Registrace a uhrazení testu jsou možné jen přes krajskou aplikaci. Hrazené PCR testy začaly krajské nemocnice nabízet postupně od 5. května loňského roku. Možnost zjistit protilátky na covid-19 ze vzorku krve začala jako první nabízet Nemocnice Nové Město na Moravě loni v prosinci. Nyní test protilátek dělají i Nemocnice Jihlava, Havlíčkův Brod, Třebíč a Pelhřimov. Test stojí 500 korun, hrazený PCR test vyjde na 814 korun.

Od června mají lidé bez doporučení lékaře či hygieniků nárok na dva PCR testy v měsíci zdarma. Antigenní testy jsou za určitých podmínek bezplatné od poloviny prosince loňského roku. Od června platí, že na bezplatný test je nárok jednou týdně. Při nedodržení podmínek klient zaplatil 201 korun.

Dnes se dá objednat do dvou dnů 

Kvůli dovoleným nebo dětským táborům se zájem o testy, bezplatné či hrazené, na Vysočině o letních prázdninách zvýšil. Volné termíny u krajských nemocnic byly často dostupné až za devět dní, nyní je možné se objednat na řadě míst na druhý den. Testování vedle nemocnic nabízejí v kraji i soukromé laboratoře.

Podle ministerstva zdravotnictví se na Vysočině s asi 508 800 obyvateli dosud covidem nakazilo 80 816 lidí, 1379 pozitivně testovaných zemřelo. Vyléčilo se 79 197 lidí.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 16 433
Jihlavsko 17 030
Pelhřimovsko 11 988
Třebíčsko 15 033
Žďársko 18 713
Celkem 80 816
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 79 197
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 1379

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR, 20.9.2021

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, covid, test, správa, koronavirus, nemocnice, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, PCR Test, Lékárenský komplex Jihlava, Vladimír Novotný, ČSSD, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, Havlíčkův

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrazených testů na covid na Vysočině v srpnu přibylo. Cena se dostala skoro na 900 tisíc | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.