Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Spustila se registrace k třetí dávce očkování proti covidu. Aplikovat se bude Pfizer a Moderna

Počínaje dnešním dnem se zájemci mohou registrovat k třetí dávce očkování proti covid-19, informuje Ministerstvo zdravotnictví ČR na svých webových stránkách. Tuto možnost mohou využít lidé nejdříve 8 měsíců od dokončení očkování. Aplikovat se budou látky od společností Pfizer a Moderna.

Přeočkování mohou podstoupit i ti, kteří byli v minulosti očkovaní látkami firem AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Registrace bude probíhat prostřednictvím centrálního rezervačního systému. Více informací k možnosti např. neregistrovaného očkování je k dispozici na ockovanivysocina.cz. 

„Třetí dávka vakcíny je doporučována především chronickým pacientům, seniorům a zaměstnancům ve zdravotnictví a sociálních službách. Jako prvním bude třetí dávka nabídnuta v následujících týdnech i klientům pobytových sociálních zařízení, v jejich případě bude aplikace zajištěna nemocničními mobilními týmy, prostřednictvím spolupracujících společností nebo za pomoci praktických lékařů. S domovy na území Kraje Vysočina jsme už v kontaktu. Jakmile budou jejich klienti termínově v souladu s podáním dávky a projeví o třetí dávku zájem, dorazí očkovací tým a stejně jako při prvních vlnách se o proočkování postará,“ popisuje situaci náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Třetí dávku vakcíny budou moci občanům po domluvě aplikovat praktičtí lékaři, a to bez ohledu, kde byla aplikována kombinace první a druhé dávky. Termíny budou včas k dispozici i v očkovacích ambulancích krajských nemocnic i ve vybraných stále fungujících velkých očkovacích centrech.

Větší zájem se čeká v polovině listopadu 

Podle krajského koordinátora očkování se očekávají první zájemci o termíny posilujícího očkování zhruba v polovině listopadu, neboť hlavní vlna navazujícího druhého očkování obyvatel seniorského věku začala na Vysočině v březnu. „Výzvu nebo připomenutí k přeočkování obdrží občané z ohrožených skupin prostřednictvím SMS,“ doplňuje Vladimír Novotný. Správný termín pro provedení registrace je totiž všem očkovaným centrálně hlídán.

 Kraj Vysočina patří stále k nejproočkovanějším regionům České republiky. Ukončené očkování proti covid-19 má v Kraji Vysočina více než 262 tisíc osob. Podle posledních dostupných informací jsou ve všech pěti krajských nemocnicích hospitalizováni s diagnózou covid-19 dvě osoby. „Jedné je poskytována péče na standardním lůžku, bohužel jedna osoba je ve vážném stavu na umělé plicní ventilaci. Vedení kraje i krajských nemocnic jsou přesvědčena, že i díky očkování není nutno zřizovat covidové jednotky, nemocnice mohou v plném rozsahu poskytovat jak plánovanou, tak akutní péči,“ dodává závěrem Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky očkování, covid, koronavirus, registrace, očkování proti COVID-19, Pfizer, Kraj Vysočina, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Johnson & Johnson, AstraZeneca, Vladimír Novotný, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spustila se registrace k třetí dávce očkování proti covidu. Aplikovat se bude Pfizer a Moderna | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.