Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Vysočině poprvé vyjel do terénu mobilní očkovací tým. Zájem lidí je veliký

, aktualizováno 23. srpna 2021, 11:40

Desítky zájemců v neděli 22. srpna dorazily v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku na očkování proti koronaviru pro neregistrované uchazeče. Vakcínu podávali zdravotníci mobilního očkovacího týmu, který vyjel na Vysočině poprvé. Zájemci v Bystřici nad Pernštejnem přicházeli nepřetržitě od dopoledního zahájení provozu, řekla Kamila Zouharová z organizace Podané ruce.

„Dá se říci, že lidé chodí neustále a zájem o očkování je celkem veliký," uvedla Kamila Zouharová. Mobilní tým v Bystřici nad Pernštejnem podává dva druhy vakcíny. Příchozí si mohou vybrat buď jednodávkovou vakcínu od společnosti Johnson & Johnson, nebo vakcínu od firmy Pfizer, která však vyžaduje i druhé očkování. „Po registraci u nás na místě lidé konzultovali svůj zdravotní stav s přítomným lékařem. Na základě jejich anamnézy jim doporučil, která vakcína by byla vhodnější. Ale konečné rozhodnutí bylo na samotných lidech," uvedla Zouharová. Dodala, že příchozí většinou respektovali doporučení lékaře.

Za neregistrovanými zájemci o očkování mobilní očkovací tým vyrazí v následujících dnech do dalších čtyř míst na Vysočině. V pondělí bude v Moravských Budějovicích a Jaroměřicích nad Rokytnou, v úterý v Náměšti nad Oslavou a ve Velké Bíteši. Mobilní očkovací tým zajišťuje nezisková organizace Podané ruce, s níž už kraj dřív spolupracoval při očkování lidí s nižší pohyblivostí.

Podíl očkovaných obyvatel Vysočiny se zatím pohybuje kolem 60 procent. „V očkování jsme na tom velmi dobře v porovnání s ostatními kraji," řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO). Pro dosažení kolektivní imunity by podle něj ale bylo potřeba zvýšit podíl očkované populace aspoň na 70 procent.

Od začátku epidemie se podle údajů ministerstva zdravotnictví covidem-19 na Vysočině nakazilo více než 80 500 lidí, což je necelých 16 procent obyvatel regionu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky koronavirus, správa, očkování, Vysočina, Kraj Vysočina, Bystřice nad Pernštejnem, vakcína, okres Žďár nad Sázavou, Johnson & Johnson, Pfizer, Vítězslav Schrek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině poprvé vyjel do terénu mobilní očkovací tým. Zájem lidí je veliký | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.