Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nelze zajistit, aby se třídy nemísily, říkají ředitelé škol na Vysočině o zamýšlených opatřeních

Oslovení ředitelé základních škol na Vysočině se shodli, že nelze zajistit úplnou homogenitu kolektivů, jak doporučilo kvůli pandemii ministerstvo zdravotnictví pro návrat žáků do škol. Týká se to především výuky cizích jazyků. Ostatní doporučení jsou pro některé školy akceptovatelné. Někde ředitelé upozorňují třeba na problematický provoz školních jídelen.

Ministerstvo napříkad chce, aby se zrušil samoobslužný výdej, tedy odebírání příborů z hromadných zásobníků a používání samoobslužných bufetů pro nápoje, polévky či saláty. "Z opatření pro školní jídelny úplně nadšený nejsem. Personálu v jídelnách není moc, takže takovéto vydávávání příborů, táců kuchařkami, to se velmi těžko personálně zajišťuje," řekl ředitel jihlavské Základní školy Seifertova Zdeněk Wohlhöfner.

Podle Luďka Charouzka, který je ředitelem Základní školy Na Pražské v Pelhřimově, je to otázka organizace práce. "Nemůžu mluvit za všechny kolegy ředitele, ale myslím si, že někdy se kolem toho dělá zbytečná hysterie, když je dobrá organizace práce, tak to všechno jde nějak zajistit," řekl Luděk Charouzek. Že nic jiného stejně nezbyde, konstatoval i ředitel třebíčské základní školy Týnská Jaroslav Abraham. "Ministerstvo něco vydá a ředitel si s tím musí poradit, je to na jeho zodpovědnosti," uvedl Abrahám.

Shoda mezi řediteli panuje nad problematickým zajištěním toho, aby se nemísily kolektivy různých tříd. Bez toho se podle nich neobejde výuka druhých cizích jazyků nebo jiných volitelných předmětů. Podle ředitele Abrahama je těžké dodržet i to, aby žáci nepřecházeli do jiných učeben, protože jsou i třídy specializované, kde se střídá víc kolektivů. "Je to třeba na informatiku. Samozřejmě, jde otřít klávesnici i stoly, ale v tom množství dětí a ve frekvenci využívání je to všechno problematické," řekl Abraham.

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo návrh protiepidemických opatření pro provoz škol od září minulý pátek. Ministerstvo školství v pondělí materiál rozeslalo školám s tím, že konečnou podobu dostanou po úpravě do finální podoby mimořádného opatření. Čeká také na návrhy od ředitelů. Charouzek se chystá připomínkovat to, že nelze zrušit dělení tříd. "Tohle nejsme schopni dodržet. Pakliže bude škola plná dětí, tak ta škola je skutečně nacpaná a předměty se dělit musejí, pokud má probíhat normální výuka," řekl Charouzek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto zshrotovice.cz

Štítky ČR, školy, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, základní škola, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nelze zajistit, aby se třídy nemísily, říkají ředitelé škol na Vysočině o zamýšlených opatřeních | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.