Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

 Krizový štáb Vysočiny: Mezi praktiky míří první vakcíny. Telč otevře očkovací centrum

Dnes se opět sešel Krizový štáb Kraje Vysočina. Jako pokaždé v posledních týdnech, se i tentokrát řešila aktuální situace kolem koronavirové pandemie. Pojďme se opět podívat na ty nejdůležitější závěry.

V regionu je nyní zaregistrováno prostřednictvím CRS k očkování proti nemoci covid-19 mimo jiné celkem 6 360 pedagogů a pracovníků ve školství, dále 11 738 osob starších 70 let.

Kapacity testovacích míst krajských nemocnic a partnerů na Vysočině jsou nyní zcela zahlceny. Pokud jde o PCR testy, je denně provedeno v průměru 1 376 odběrů, s ohledem na šíření nákazy v populaci se aktuálně na PCR test čeká jeden až čtyři dny. Mnohem delší čekací lhůty jsou na termíny antigenních testů. Denně je provedeno cca 1 800 testů s tím, že na volné termíny se čeká čtyři až deset dní. K totálnímu vyčerpání termínů došlo začátkem tohoto týdne. Jde o důsledek povinného testování ve firmách.

Informace krajské hygienické stanice: Aktuálně je hlášeno 562 případů covid pozitivních na 100 tisíc obyvatel, jde o 33% nárůst oproti minulému týdnu.

Pomoc firmám teď není možná 

Veřejná testovací místa zřízená u krajských nemocnic i testovací stanoviště soukromých společností v tuto chvíli nabízí maximum termínů, které jsou schopny personálně pokrýt. S ohledem na další a další povinnosti vyplývající z plnění centrálních nařízení, které padají na krajské nemocnice, už není v jejich silách, aby firmám nabídly pomoc. Ani do budoucna se v rámci odběrových míst nepočítá se zřizováním speciálních slotů testování ani pro firmy, ani pro úřady.

Očkování v ordinacích praktických lékařů: Vakcína AstraZeneca pro praktické lékaře dorazí na Vysočinu zítra, budou distribuovány mezi prvních 11 ordinací, které splnily podmínky pro rozjezd očkování. Pořízení komplementárního materiálu pro očkování u praktických lékařů je hodnotově započítáno v platbě zdravotní pojišťovny. Materiálová výpomoc pro ordinace praktiků ze Státní správy hmotných rezerv  bude krajem v následujících dnech vyžádána prostřednictvím Ústředního krizového štábu.

Krajské nemocnice si pomáhají 

Stav hromadného postižení osob: V tuto chvíli ještě není třeba v krajem zřizovaných nemocnicích vyhlásit stav hromadného postižení osob. S maximálním omezením jiné ambulantní péče jsou krajské nemocnice schopny si navzájem vypomoci a potřebu zdravotní covid péče vykrýt. V tuto chvíli je již počítáno s rezervní kapacitou lůžek pro covidní pacienty i v soukromé Nemocnici sv. Zdislavy v Mostištích. Na Vysočinu bylo od 1. února 2021 přesunuto k péči 28 pacientů z ostatních regionů.

Výše uvedené úzce souvisí s možností ustavení pracovní povinnosti ambulantním lékařům a dalšímu personálu působícímu mimo nemocnice. Pokud by byla generována ze strany nemocnic potřeba a budou vážné důvody k nařízení práce přistoupit, pak je hejtman Kraje Vysočina připraven tuto pravomoc využít. V tomto případě bude kontaktován okresní nebo krajský zástupce České lékařské komory, případně další profesní svazy, a bude konzultována konkrétní pomoc tak, aby se nezkomplikovala situace v terénu. Prozatím nebyly této skupině předány žádné pracovní příkazy.

K Třešti přibyla také Telč 

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek požádal už v minulém týdnu Ústřední krizový štáb (UKŠ) a následně i ministra zdravotnictví, aby se zabývali jeho žádostí, aby bylo zvážena možnost proočkování krizových štábů, prozatím nebylo UKŠ projednáno.

Tento týden zahájilo provoz očkovací centrum Třešť, v nabídce se objevily také termíny v očkovacím centru Telč. V řádech dnů bude následovat otevření velkých očkovacích center v Třebíči a Jihlavě, ve Žďáře nad Sázavou by se mělo spustit 17. března.

Na třešťské poliklinice se dneska otevřelo očkovací centrum na covid-19, první v jihlavském okrese

Přesně rok poté, co se v České republice prokázal první pozitivní, se na třešťské poliklinice se otevřelo očkovací centrum, kde si zájemci mohou nechat aplikovat vakcínu proti covidu-19. Jedná se o první takové zařízení v okrese Jihlava.

Informační linka Kraje Vysočina nyní denně zaznamenává přes tisícovku hovorů, operátoři stíhají vyřídit 80 % hovorů, což je nyní maximum toho, co je možné s dostupnou kapacitou zvládat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Martin Papala

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, koronavirus, covid, Kraj Vysočina, očkovací centrum, Telč, COVID-19, Ústřední krizový štáb, Krajská hygienická stanice, Vítězslav Schrek, AstraZeneca, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

 Krizový štáb Vysočiny: Mezi praktiky míří první vakcíny. Telč otevře očkovací centrum | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.