Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Kvůli koronaviru se na Vysočině ruší nejen hudební akce. Nebudou ani Bramborářské dny

Kvůli čtrnáctidennímu zákazu pěveckých akcí, který je ode dneška součástí vládních protiepidemických opatření, pořadatelé na Vysočině zrušili či přesunuli řadu akcí. Mezinárodní pěvecká soutěž Gabriely Beňačkové bude zřejmě až na jaře. Polná na Jihlavsku zrušila akci To všechno vodnes čas a 18. ročník Swingového festivalu. Tento rok se nebudou konat ani Bramborářské dny. Opatření spojená s koronavirem ovlivňují i další akce včetně knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě.

Mezinárodní pěvecká soutěž Gabriely Beňačkové měla v Jihlavě od 10. října představit 50 mladých operních pěvců z 21 zemí na semifinálových a finálových koncertech a na koncertu vítězů 12. října. „Tím, jak je zakázán jakýkoli živý zpěv, museli jsme přistoupit k tomu, že se bude akce přesouvat pravděpodobně na jaro příštího roku. Přesný termín ještě nemáme, ale asi únor, březen příštího roku," řekl ředitel soutěže Jakub Pustina.

Polenský hudební podzim, do kterého zrušené akce v Polné patří, byl naplánovaný na 9. až 11. října. „To všechno vodnes čas, tam zpívají děti z polenské ZUŠ, tam je to hodně navštěvované, obě představení jsou narvaná, lidé sedí i na schodech," řekla Klára Holasová z informačního centra v Polné. Podobně oblíbený byl podle ní i Swingový festival, na kterém měl letos účinkovat třeba brněnský Big Band Jazz Archiv. Obě akce jsou přesunuté na příští rok.

Třebíčské městské kulturní středisko (MKS) přesunulo úterní koncert Oskara Petra o dva měsíce. Podle ředitelky MKS Jaromíry Hanáčkové jsou pořadatelské agentury ochotné se na změně termínu domluvit víc než na úplném zrušení koncertu. Doufá, že omezení skončí 18. října, jak ministerstvo zdravotnictví avizovalo. „Na 19. října máme naplánovaný velký koncert Petry Janů. V případě, že bude zákaz zpěvů, koncertů pokračovat, tak se budeme domlouvat a přeložíme ho taky," řekla Jaromíra Hanáčková.

Nejistý je i Dýňový svět 

Kvůli koronaviru ruší pořadatelé i méně obvyklé akce, než jsou koncerty. V Třebíči se měl na konci října konat 25. ročník soutěže v co nejpomalejším kouření dýmky. Obvykle se klání účastní okolo 80 soutěžících, rekordem bylo 104 kuřáků. Letošní ročník byl ale zrušen a uskuteční se v roce 2021, řekl Jaroslav Martínek, ředitel Muzea Vysočiny Třebíč, které je spolupořadatelem soutěže.

V tomto roce nebudou ani Bramborářské dny v Havlíčkově Brodě chystané na příští týden. „Odborné příspěvky, které měly zaznít v Kulturním domě Ostrov, chce Český bramborářský svaz vysílat on-line," řekl předseda svazu Josef Králíček. Otevřený zatím není ani dýňový svět v Nové Vsi u Leštiny, tamní pěstitelé pouze zahájili prodej dýní ze dvora svého statku. Víkendová výstava ovoce v Novém Městě na Moravě zrušena nebyla.

Upravit program a organizaci musel také Podzimní knižní veletrh, jehož 30. ročník se bude konat v Havlíčkově Brodě od 23. října. Podle ředitelky veletrhu Markéty Hejkalové je přihlášených 120 vystavovatelů, o 40 méně než před rokem. Prodejní prostor bude po patrech rozdělený i se samostatnými vstupy a omezením v počtu návštěvníků. „Omezení počtu návštěvníků ve vnitřních prostorách platí sice na 14 dní, přesto uvažuju o tom, že se zredukuje i doprovodný program," doplnila Markéta Hejkalová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kultura, koronavirus, COVID-19, Vysočina, koncert, Kraj Vysočina, Gabriela Beňačková, Havlíčkův Brod, Polná, okres Jihlava, festival, soutěž, Markéta Hejkalová, Jaromíra Hanáčková, Oskar Petr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru se na Vysočině ruší nejen hudební akce. Nebudou ani Bramborářské dny | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.