Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

S provozem humpoleckého domova pro seniory ode dneška pomáhá 15 vojáků. Covid tam má 23 klientů a 19 pracovníků

V humpoleckém domově pro seniory se na začátku tohoto měsíce rozšířila koronavirová nákaza. Aktuálně je tam 23 nakažených klientů a 19 pracovníků. Ode dneška s provozem zařízení pomáhá 15 vojáků. Ti budou podle domluvy na místě do 23. září.

Podle ředitele domova Petra Vaňka by se zařízení bez pomoci armády zřejmě neobešlo, na zasaženém oddělení je jen šest zaměstnanců.

Pomoc poskytnou vojáci z 42. mechanizovaného praporu Tábor a z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec budou v domově zajišťovat pomocné práce. „Ovšem v této těžké epidemiologické situaci jsou nutné pro zajištění chodu domova," zdůraznil ředitel Petr Vaněk.

Vojáci přijeli se základní ochranným vybavením pro svoji ochranu včetně štítů. Před nástupem museli být testováni na covid-19.

Příslušníci armády mohli být do Humpolce vysláni na základně usnesení vlády z poloviny dubna, která v souvislosti s koronavirem povolila použití armády k záchranným pracím. Na Vysočině už v první polovině srpna armáda pomáhala v soukromém Alzheimercentru Jihlava.

Voják: Pomáhali jsme krmit klienty a převlékat postele

Součástí vojenského týmu v Humpolci je i svobodník Richard Jenka, který má za sebou zkušenost z Jihlavy. „Pomáhali jsme tam s přenosem materiálu, pomáhali jsme krmit klienty, případně jsme pomáhali sestřičkám převlékat postele," řekl Richard Jenka. V Humpolci by měli pracovat na základě pokynů vrchní sestry a ředitele.

Humpolecký domov důchodců zřizuje Kraj Vysočina, o pomoc armády požádal v pondělí. Domov se také snaží najít na výpomoc brigádníky.

Domov pro seniory v Humpolci má dvě samostatné budovy. Koronavirus se rozšířil v objektu v Lužické ulici nejprve jen v jednom ze dvou oddělení s 39 klienty. Pět jeho klientů je nyní v nemocnici, jedna klientka zemřela. Druhé oddělení s 35 klienty budou hygienici teprve testovat. Zatím tam onemocněla jedna jeho pracovnice.

Ohodnoť článek

Foto Domov pro seniory Humpolec / Facebook | Zdroj ČTK

Štítky domov, senior, COVID-19, koronavirus, provoz, armáda, vojáci, domov pro seniory, Humpolec, Petr Vaněk, Kraj Vysočina, Tábor, Liberec, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S provozem humpoleckého domova pro seniory ode dneška pomáhá 15 vojáků. Covid tam má 23 klientů a 19 pracovníků | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.