Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V humpoleckém domově pro seniory je nakažených 21 klientů a 16 pracovníků. Hledají se dobrovolníci

V domově pro seniory v Humpolci na Pelhřimovsku už testy potvrdily koronavirovou nákazu u 21 klientů a 16 pracovníků. O prvním pozitivním testu na covid-19 v zařízení informovali hygienici v pátek. V sobotu bylo potvrzených nemocných pracovníků 11, šest klientů je nyní hospitalizovaných. Na koronavirus se testují i pracovníci domova pro seniory v Třebíči, zatím je tam nemocná jedna pracovnice.

Humpolecký domov má dvě budovy. Nákaza se rozšířila na jednom z oddělení v budově v Lužické ulici. Oddělení má 39 klientů a 19 zaměstnanců. V péči celého domova je 162 klientů, jejichž průměrný věk je 82 let. Vedení už pomocí inzerátu hledá dobrovolníky, kteří by mohli v péči o seniory nahradit nemocné zaměstnance. Nabízí 3 000 korun za směnu.

Podle ředitele Petra Vaňka už se první zájemci hlásí. Podle podmínek stanovených hygieniky ale musejí mít všichni negativní PCR test. "Doufám, že se s hygienou domluvím na tom, že lidé, kteří by byli vhodní pro službu v našem domově, by šli na prioritní odběry a urychleně bychom se dozvěděli výsledek," řekl Petr Vaněk.

Domov pro seniory Humpolec má 14 klientů a 4 pracovníky s covidem. Dvě nakažené jsou v nemocnici

V jednom oddělení domova pro seniory v Humpolci na Pelhřimovsku, který zřizuje Kraj Vysočina, potvrdily testy covid-19 u 14 klientů a čtyř zaměstnanců. Dvě klientky jsou hospitalizovány. Už ráno domov potvrdil nákazu 11 klientů a jedné z...

Také třebíčský domov pro seniory má dvě budovy. Podle ředitelky Heleny Chalupové má celé zařízení 111 zaměstnanců a 172 klientů. Covidem-19 onemocněla jedna pracovnice z budovy v Kubešově ulici, kde je 64 klientů.

Prozatím se testování týká jen jejich spolupracovníků. Výsledky, které měl domov k dispozici v sobotu večer, byly všechny negativní. Další výsledky by podle Chalupové mohly být k dispozici dnes večer. "Pořád doufám, že to bude dobré, protože když bylo včera všech pět negativních, tak věřím, že budeme negativní i my, kteří jsme byli testovaní včera," řekla Helena Chalupová. Problém s personálním zajištění chodu zatím domov nemá.

Klienti domova doposud testovaní nebyli. Podle Chalupové nemají zdravotní obtíže, ale jsou pravidelně kontrolovaní včetně měření teplot.

V humpoleckém i třebíčském zařízení platí zákaz návštěv a zvýšená hygienická opatření v souladu s nařízením krajské hygienické stanice. Situaci nich projedná v pondělí odpoledne i krajská bezpečnostní rada.

S covidem-19 v Kraji Vysočina zemřelo 15 lidí. Část z nich byla klienty jihlavského Alzheimercentra, jež s koronavirem bojovalo asi před měsícem, nebo domova v Břevnici na Havlíčkobrodsku, kde se koronavirus rozšířil v březnu.

Foto custodio.cz | Zdroj ČTK

Štítky ČR, koronavirus, senioři, sociální, Vysočina, Humpolec, Třebíč, domov pro seniory, COVID-19, domov, okres Pelhřimov, Petr Vaněk, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V humpoleckém domově pro seniory je nakažených 21 klientů a 16 pracovníků. Hledají se dobrovolníci | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.