Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

LEDEN 2022: Úmrtí starosty, konec potravin v Jihlavě, z Otavy Kosmas, změny u arény, kácení na Heulose

Také první měsíc tohoto roku, tedy leden 2022, byl bohatý na nejrůznější témata z našeho regionu. Čtenáři, kteří zavítali na náš web, se dočetli řadu aktuálních zpráv. Pojďme si v následujících řádcích shrnout to nejdůležitější, co se během ledna odehrálo nejen v krajské Jihlavě.

Politická korida

Na začátku roku přišlo v Jihlavě bez náhrady o lékaře přes 2000 dětských pacientů ze dvou ordinací, dostatek není ani zubařů. Jaké nástroje by mělo město použít, aby k takovým situacím nedocházelo? Ptali jsme se jihlavských zastupitelů. 

POLITICKÁ KORIDA: Jihlava se potýká s nedostatkem pediatrů a zubařů. Jak je může město motivovat?

Na začátku roku přišlo v Jihlavě bez náhrady o lékaře přes 2000 dětských pacientů ze dvou ordinací, dostatek není ani zubařů. Jaké nástroje by mělo město použít, aby k takovým situacím nedocházelo?

Rozhovory

Hana Fexová se ředitelkou Oblastní charity Jihlava stala před třemi lety a právě její znalosti v oblasti financování jsou pilířem zdravého fungování jihlavské organizace. Jak funguje financování v Charitě? Kolik tam vlastně pracuje lidí a dobrovolníků? Jak Charita pracuje s problematickou mládeží? Nejen to si můžete přečíst v našem lednovém rozhovoru. 

Vždy musím vidět výsledek své práce, říká ředitelka Oblastní charity Jihlava Hana Fexová

Hana Fexová se ředitelkou Oblastní charity Jihlava (OCHJ) stala před třemi lety a právě její znalosti v oblasti financování jsou pilířem zdravého fungování jihlavské organizace. Jak funguje financování v Charitě? Kolik tam vlastně pracuje lidí a...

Petr Gruber nastoupil od 1. prosince loňského roku do čela havlíčkobrodské policie, a stal se tak ředitelem územního odboru Havlíčkův Brod. Přečtěte si rozhovor, který se točí nejen kolem jeho nové pozice.

Havlíčkobrodská policie má nového ředitele se známým jménem. Chci, aby se občané cítili bezpečně, říká Gruber

Jméno Petr Gruber není pro veřejnost neznámé a spousta lidí si určitě vybaví i jeho tvář. Ano, je to ten Petr Gruber, který v minulosti na Havlíčkobrodsku působil ve službě kriminální policie a vyšetřování, a byl základním článkem týmu při...

Kauzy a témata 

Na Nový rok řadu lidí zajímá první miminko, které se narodí v daném kraji nebo městě.  Na Vysočině byla prvním narozeným miminkem roku 2022 Julinka, která přišla na svět v jihlavské porodnici minutu po půlnoci. 2. ledna ji i její maminku z Polné navštívil hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek. A my jsme přinesli také krátké vyjádření šťastné maminky Olesie. 

Na Julinku si budeme chvíli zvykat, říká maminka z Polné, která porodila první letošní miminko na Vysočině

Prvním miminkem narozeným v roce 2022 na Vysočině je Julinka, která přišla na svět v jihlavské porodnici. V neděli 2. ledna ji v nemocnici navštívil hejtman kraje Vítězslav Schrek, který její mamince předal dárky.

Na začátku nového roku jsme bohužel informovali i o jedné smutné události. V neděli 2. ledna zemřel starosta města Ledeč nad Sázavou Zdeněk Tůma. Starosta pětitisícové Ledče nad Sázavou se aktivně věnoval také místnímu házenkářskému klubu. Dříve se tomuto sportu věnoval coby hráč, působil také jako trenér, rozhodčí a funkcionář. 

Zemřel starosta Ledče Zdeněk Tůma. Bez něj bude naše házená poloviční, říkají místní sportovci

Z Ledče nad Sázavou dnes odpoledne přišla smutná zpráva. V neděli 2. ledna zemřel starosta města Zdeněk Tůma. V čele Ledče stál od roku 2014. Kromě politické dráhy se věnoval také místní házené.

Velký ohlas mezi našimi čtenáři vzbudila také informace o tom, že Centrální komise Ministerstva dopravy schválila studii proveditelnosti dvou plánovaných vysokorychlostních tratí, které mají spojit Prahu s Brnem a Brno s Ostravou. Vedle terminálu v centru Jihlavy byl mimo jiné poprvé oficiálně přiznán i vznik nového terminálu u Pávova.

Velký krok pro Česko a obrovský skok pro Jihlavu. Vysokorychlostní trať zde bude mít dva terminály

Centrální komise Ministerstva dopravy v úterý schválila studii proveditelnosti dvou plánovaných vysokorychlostních tratí, které mají spojit Prahu s Brnem a Brno s Ostravou. Vedle terminálu v centru Jihlavy byl mimo jiné poprvé oficiálně přiznán i...

První týden v lednu jsme psali i o tom, že v polovině měsíce skončí zaběhlý obchod s potravinami na Žižkově ulici. Zpráva, která určitě nepotěšila věrné zákazníky. U zástupce Obchodní galerie Jihlava, kde prodejna sídlila, jsme zjišťovali, co obchod s potravinami sítě Pramen.cz nahradí. 

Jihlava brzy přijde o zaběhlý obchod s potravinami na Žižkově ulici. Pro lidi v okolí je to ztráta, myslí si zákazníci

Globus, Samka, Pramen. Určitě jeden z těchto názvů používáte pro označení prodejny s potravinami, která už roky sídlí na Žižkově ulici v Obchodní galerii nedaleko centra Jihlavy. Řadu zákazníků teď určitě nepotěší informace o tom, že uvedená...

Podobným tématem se zabýval i další článek, který čtenáře informoval o známém jihlavském knihkupectví na rohu ulic Jana Masaryka a Komenského. Provozovna mění po více než třiceti letech svého provozovatele a logicky s tím i název. Dcery legendárního vedoucího Antonína Otavy svěřily další směřování knihkupectví velkoobchodu Kosmas, který si prvním čtvrtletí tohoto roku přemění provozovnu k obrazu svému.   

Už ne Otava, ale nově Kosmas. Ikonické knihkupectví mění identitu, v rámci rodiny nebylo komu ho předat

Známé jihlavské knihkupectví na rohu ulic Jana Masaryka a Komenského mění po více než třiceti letech provozovatele a logicky s tím i název. Dcery legendárního vedoucího Antonína Otavy svěřily další směřování knihkupectví velkoobchodu Kosmas,...

V zimním období se jihlavská nemocnice často stává vyhledávaným místem lidí bez domova, kteří se tam schovávají před chladem. Nejenže tam popíjejí alkohol, ale znečišťují i chodby a toalety. 

Bezdomovci se teď často stahují do jihlavské nemocnice. Pijí tam alkohol a znečišťují chodby i toalety

Jihlavské strážníky v posledních dnech zaměstnávají lidé, kteří jsou pod vlivem alkoholu. K jednomu z nich vyjížděli městští policisté do jihlavské nemocnice. Tam se v těchto chladných dnech také často „stahují" lidé bez domova.

Jihlavský tunel čeká rozsáhlá oprava, která bude probíhat za úplné uzavírky. Práce jsou předběžně naplánovány na duben letošního roku. 

Jihlavský tunel čeká rozsáhlá oprava, která bude probíhat za úplné uzavírky. Práce jsou předběžně naplánovány na duben letošního roku.

Zastupitelé Jihlavy se v úterý 18. ledna sešli na mimořádném zasedání, kde hlavním tématem byla výstavba Horácké arény. Radní města a zároveň manažer výstavby arény David Beke (ODS) zastupitelům sdělil hlavně to, že Jihlava chce zahájit výběrové řízení na stavbu víceúčelové arény asi za 1,4 miliardy korun v polovině února. Zároveň popsal některé změny, které nastaly v projektu. 

Jihlava chce zahájit výběrové řízení na stavbu Horácké arény za 1,4 miliardy. Podívejte se na úpravy projektu

Zastupitelé Jihlavy se v úterý 18. ledna sešli na mimořádném zasedání, kde hlavním tématem byla výstavba Horácké arény. Radní města a zároveň manažer výstavby arény David Beke (ODS) zastupitelům sdělil hlavně to, že Jihlava chce zahájit výběrové...

Rezignace jihlavského radního Libora Kuchyni. Politické téma, které jsme během ledna zpracovali hned v několika článcích. 

Koaliční program se nám daří prosazovat, nesouhlasí Fórum Jihlava s důvody Kuchyňovy rezignace

Už o tom bylo napsáno hodně, přesto se zastupitelský klub Fóra Jihlava ještě dodatečně vyjádřil k rezignaci svého člena Libora Kuchyni na post radního a zastupitele. Ve svém prohlášení Fórum znovu deklarovalo, že koalici ve vedení města se...

Znají to obyvatelé snad každého města. Nedostatek parkovacích míst. Řidiči v Jihlavě nejsou výjimkou. Na 26 tisíc aut připadá v krajském městě pouze 22 tisíc parkovacích míst. Vedení Jihlavy to chce změnit, a připravuje proto nová pravidla pro parkování.

V Jihlavě začnou platit nová pravidla pro parkování. Výhodu budou mít podnikatelé a lidé s trvalým bydlištěm

Znají to obyvatelé snad každého města. Nedostatek parkovacích míst. Řidiči v Jihlavě nejsou výjimkou. Na 26 tisíc aut připadá v krajském městě pouze 22 tisíc parkovacích míst. Vedení Jihlavy to chce změnit, a připravuje proto nová pravidla pro...

Kdo projíždí nebo prochází Batelovem na Jihlavsku, tak si určitě všimne místního zámku, který už roky zeje prázdnotou a postupně chátrá. To se teď ale změní, jelikož objekt má nového majitele. Je jím pražská společnost 7Stones Investments. Redakce Jihlavské Drbny se obrátila na zástupce firmy Tomáše Křížka, který poodhalil to, co se s batelovským zámkem bude nyní dít a jaké by mohlo být jeho využití v budoucnu. 

Do zámku v Batelově se vrátí život. Viděl bych tu svatební resort nebo dům pro seniory, zamýšlí se nový majitel

Kdo projíždí nebo prochází Batelovem na Jihlavsku, tak si určitě všimne místního zámku, který už roky zeje prázdnotou a postupně chátrá. To se teď ale změní, jelikož objekt má nového majitele. Je jím pražská společnost 7Stones Investments....

Kdo bydlí poblíž jihlavského lesoparku Heulos, tak si určitě všiml pracovníků Správy městských lesů (SML), kteří i v těchto chladných týdnech kácí stromy. Vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková ujišťuje, že v tomto zimním období se kácí stromy, které jsou opravdu suché, případně dřeviny, které jsou provozně nebezpečné. Celkem na Velkém Heulose v co nejkratší době půjde k zemi 84 stromů. 

Heulosem se rozléhá zvuk motorových pil. Stromy s tečkou musí jít co nejdříve k zemi

Kdo bydlí poblíž jihlavského lesoparku Heulos, tak si určitě všiml pracovníků Správy městských lesů (SML), kteří i v těchto chladných týdnech kácí stromy. Vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková ujišťuje, že v...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková, Lucie Mayerová, Magistrát města Jihlavy, STAN, pixabay (redakčně upraveno)

Štítky Jihlava, jídlo, rozhovor, charita, Brno, Jan Masaryk, Kraj Vysočina, Zdeněk Tůma, Vítězslav Schrek, Ledeč nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

LEDEN 2022: Úmrtí starosty, konec potravin v Jihlavě, z Otavy Kosmas, změny u arény, kácení na Heulose | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.