Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kontakt s maminkou je u nedonošenců důležitý. Jihlavská nemocnice má nová klokánkovací křesla

Jihlavská nemocnice má na svém dětském oddělení nová polohovací křesla, která umožňují takzvané klokánkování. To je důležité zejména u předčasně narozených dětí, u nichž je první kontakt s maminkou velmi důležitý.

Na novorozenecké JIP jihlavské nemocnice stráví maminky klokánkováním hodiny „Jedná se o metodu, která se nejvíce využívá u předčasně narozených dětí. Nedonošené dítě leží na hrudi rodičů a tento přímý, velmi těsný tělesný kontakt dítěti simuluje bezpečné prostředí, které mu připomíná prostředí dělohy. Cítí teplo matčina či otcova těla, slyší tep srdce,“ vysvětluje primář dětského oddělení Martin Zimen.

Od roku 2003 uznává i Světová zdravotnická organizace klokánkování jako oficiální metodu přístupu k předčasně narozeným dětem. A nová křesla pobyt rodičům v nemocnici určitě zpříjemní. „Speciální křeslo je vhodné i pro maminky, které porodily císařským řezem, protože se z něj pohodlně vstává,“ dodává vrchní sestra dětského oddělení Jana Zejdová.

Klokánkovaná miminka jsou méně ohrožena infekcí, a to z toho důvodu, že se jejich kůže přirozeně osidluje mateřskými bakteriemi, proti kterým jsou přímo chráněny protilátkami z mateřského mléka své maminky. „Mají také stabilnější srdeční frekvenci, pravidelné dýchání, lepší saturaci neboli okysličení tkání kyslíkem, které je monitorováno přístroji, menší výkyvy tělesné teploty, méně pláčou, lépe spí a mají delší období bdělosti,“ vysvětluje Martin Zimen.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky klokánkování, křeslo, novorozenec, nedonošenec, Jihlava, nemocnice, Lékárenský komplex Jihlava, Světová zdravotnická organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontakt s maminkou je u nedonošenců důležitý. Jihlavská nemocnice má nová klokánkovací křesla | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.