Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zlatá medaile judisty a Jihlaváka Krpálka z Tokia je k vidění v Národním muzeu

Judista Lukáš Krpálek zapůjčil Národnímu muzeu zlatou olympijskou medaili, kterou získal v létě na hrách v Tokiu. Na výstavě Olympijské Tokio bude jeho cenný kov k vidění minimálně do 3. října.

Krpálek si medaili „schoval“ v Národním muzeu

Dvojnásobného olympijského šampiona Krpálka, který triumfem v nejtěžší hmotnostní kategorii navázal na výhru z Ria v kategorii do 100 kilogramů, požádali o zapůjčení medaile při srpnovém křtu olympijské knihy. „Rozhodně jsem neváhal a chtěl tuhle možnost využít,“ řekl. Nabídka mu přišla vhod i z jiného důvodu. „Po dobu té výstavy budu na dovolené a kde by mohla být ta medaile ve větším bezpečí než zrovna tady v Národním muzeu. Takže tohle se mi také hodilo,“ usmíval se.

Od olympijského triumfu se udržuje převážně v posilovně, v kimonu byl zatím dvakrát. „Dnes se chystám znovu. Už mi to pomalu chybí se poprat, potahat se,“ svěřil se. Už má za sebou dvoutýdenní dovolenou v Chorvatsku na lodi, další dva týdny volna ho čekají od pondělka. Zatím neví, kde je stráví. I na dovolené posiluje, ale hlavně si chce odpočinout a dát se po náročné olympijské přípravě dohromady. „V půlce října bych tomu už chtěl dát pravidelnost a pomalinku se připravovat směrem k příštímu roku. Už začátkem roku bych chtěl startovat na nějakém větším turnaji. Ještě před koncem roku jsem přislíbil zahraniční ligy, finále rakouské a možná i německé,“ plánoval.

Zlato cyklisty Dalera i stříbro diskaře Daňka

Výstava Olympijské Tokio v historické budově Národního muzea přibližuje tři olympiády v japonské metropoli. Tu zrušenou v roce 1940, uskutečněnou v roce 1964 a odloženou z roku 2020 na letošek. Krpálkova zlatá medaile byla dnes uložena do vitríny vedle olympijské pochodně. „My si toho zapůjčení strašně moc vážíme a myslíme si, že pro všechny naše návštěvníky a ctitele sportu je to opravdu úžasná záležitost,“ uvedl generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Přál by si, aby Krpálkova medaile byla k vidění déle než dva týdny. „Jelikož do 10. října budu pryč, tak tady klidně může zůstat až do desátého. A potom uvidíme,“ reagoval judista.

Vedle jeho cenného kovu jsou vystaveny také zlato cyklisty Jiřího Dalera, stříbro diskaře Ludvíka Daňka a bronz veslaře Pavla Hofmanna z OH 1964. Výstava Olympijské Tokio měla skončit koncem srpna, ale vzhledem k zájmu veřejnosti bude pokračovat až do konce roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní muzeum

Štítky Sport, judo, olympijské, muzea, Krpálek, Jihlava, Tokio, olympijské hry, národní muzeum, Lukáš Krpálek, judista, zlatá medaile, Ludvík Daněk, Jiří Daler, Rio de Janeiro, Pavel Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlatá medaile judisty a Jihlaváka Krpálka z Tokia je k vidění v Národním muzeu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.