Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

I v této době jsme ve spojení s lokalitami, kde by mohlo vzniknout úložiště, říká náměstkyně Hajnová

Ke konci roku 2020 vláda ČR vybrala čtyři finální lokality, na nichž by mohlo být vybudováno úložiště jaderného odpadu. Hned dvě ze čtyř lokalit leží v našem kraji, konkrétně jde o lokalitu (Čertův) Hrádek spadající do oblasti pod Čeřínkem na Jihlavsku a lokalitu Horka na Budišovsku v okrese Třebíč. Redakce Drbny položila několik otázek náměstkyni hejtmana Kraje Vysočina Haně Hajnové (Piráti), jež má tuto problematiku na starosti. Týkají se aktuálního stavu v dané problematice a také toho, jakým způsobem s obcemi v dotčených lokalitách komunikuje nové vedení kraje.

V únoru jsme naše čtenáře informovali o tom, že se chystá vytvoření jakési komunikační platformy umožňující výměnu aktuálních informací. Došlo již k něčemu takovému?

Ano, došlo. Úvodní setkání proběhlo koncem března.

Co bylo předmětem tohoto setkání?

Šlo o výměnu informací, o upřesnění pozic, zástupci lokalit podali informace o svých postojích o aktivitách, které podnikají ve věci plánování případného úložiště. Obě strany nyní sdílí informace, což je pro kraj zásadní a pomáhá to urychlit propojenost. Zároveň jsme se dohodli, že se budeme setkávat pravidelně, další snad už osobní setkání se uskuteční ještě do prázdnin.

Boršov a Mirošov nově patří do lokality Hrádek, kde by mohlo vzniknout hlubinné úložiště

Nyní už osm obcí je zahrnuto v lokalitě (Čertův) Hrádek na Jihlavsku, která je jednou ze čtyř lokalit uvažovaných pro výstavbu úložiště jaderného odpadu. Původní šestici obcí - Cejli, Dolní Cerekev, Hojkov, Milíčov, Nový Rychnov a Rohoznou - nyní...

Jakým způsobem v této covidové době kraj komunikuje s oběma lokalitami na Vysočině - tedy s lokalitou (Čertův) Hrádek na Jihlavsku a lokalitou Horka na Třebíčsku?

Zmíněné úvodní setkání proběhlo on-line.

V ČR se v souvislosti s úložištěm nejdřív uvažovalo o devíti místech. Snížení počtu na čtyři loni schválila Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a pak i vláda. Ve zúženém seznamu kromě dvou území Vysočiny zůstaly lokality Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065.

Je vedení kraje nějakým způsobem ve spojení i s „druhou stranou" - tedy s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a Správou úložiště radioaktivního odpadu (SÚRAO)? 

Ano, vedení kraje je ve spojení s oběma zmiňovanými subjekty.

Každá dotčená obec v lokalitách letos obdržela kompenzace ve výši milion korun. Počítá se s něčím takovým i pro celý kraj? 

Tuto informaci nemáme k dispozici. Není to příliš pravděpodobné.

V minulém roce MPO mělo v plánu zřízení jakýchsi kontrolních skupin, podobně jako je tomu již v okolí JE. Máte k tomuto nějaké informace, případně, bylo kraji nabídnuto se do těchto skupin nějak zapojit? 

Ano, Kraj Vysočina byl osloven a bylo mu nabídnuto zapojení do lokálních pracovních skupin, které SÚRAO připravuje pro každou lokalitu samostatně, proto má kraj nabídku do obou. Ve světle okolností a prozatímní praxe to shledáváme jako ne zcela ideální způsob spolupráce a komunikace, které by nám vyhovovaly. Tak, jak je pracovní skupina nastavena, se nejeví jako ideální platforma, nereflektuje naše podněty a je příliš uniformní – formální.

Do roku 2065 by v ČR mělo vzniknout úložiště jaderného odpadu. Do loňska se při hledání místa pro úložiště uvažovalo o devíti lokalitách. Z původního seznamu při zúžení na čtyři lokality vypadla pětice Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí...



Jsou krajští zastupitelé, nebo alespoň současné vedení kraje, v otázce úložiště jaderného odpadu jednotní?

Svůj postoj k řešení této otázky současná koalice ve vedení Kraje Vysočina deklarovala v Programovém prohlášení Rady Kraje Vysočina. V něm stojí, že v otázce výběru možné lokality pro hlubinné úložiště radioaktivního odpadu, která se Kraje Vysočina stále týká, trváme na tom, aby byl výběr finální lokality proveden se zohledněním oprávněných zájmů dotčených obcí i kraje a po vypořádání veškerých důvodných rizik souvisejících s umístěním.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vysocina.pirati.cz

Štítky úložiště, jaderný, lokalita, Hrádek, Horka, Kraj Vysočina, rozhovor, Hana Hajnová, odpad, Česko, okres Jihlava, Česká pirátská strana, Třebíč, Čeřínek, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Správa úložišť radioaktivních odpadů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I v této době jsme ve spojení s lokalitami, kde by mohlo vzniknout úložiště, říká náměstkyně Hajnová | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.