Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

MÍNĚNÍ: Češi jsou se svým životem rekordně spokojení

Se svým životem bylo letos v lednu spokojeno 85 procent Čechů. Optimismus mezi lidmi jasně převládal i při hodnocení loňského roku z pohledu osobní úspěšnosti. Necelá polovina vidí rok 2019 pozitivně i z celospolečenského hlediska. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků průzkumu agentury STEM. Míra osobní spokojenosti s životem je podle sociologů nejvyšší od roku 1994, kdy se průzkum konal poprvé.

Se svým životem bylo letos v lednu spokojeno 85 procent Čechů. Opačný postoj zaujalo 15 procent dotázaných.

Rok 2019 pokládá za úspěšný z hlediska svých osobních úspěchů 73 procent lidí. Negativně ho hodnotilo 27 procent dotázaných.

O tom, že loňský rok přinesl úspěch v rozvoji celé společnosti je přesvědčeno 49 procent Čechů. Opačně ho vnímá 51 procent lidí.

Nejčastěji hodnotí loňský rok jako úspěšný pro společnost příznivci hnutí ANO, Starostů a ČSSD. Mezi stoupenci SPD, Pirátů, lidovců a ODS je hodnocení rozporné. „Ale mezi sympatizanty TOP 09, Trikolóry a KSČM už výrazně převažují negativní hodnocení vývoje společnosti," uvádí STEM.

Sociology dále zajímalo, zda společenské změny v roce 2019 přinesly podle obyvatel více spravedlnosti. Téměř tři čtvrtiny dotázaných na tuto otázku odpověděly negativně. Tři z deseti lidí si myslí opak.

Spokojenost se sleduje už od roku 1994

Osobní spokojenost s životem a uplynulým rokem se podle aktuálního průzkumu drží na vysokých hodnotách. „Od roku 2015 je patrné postupné mírné posilování míry spokojenosti, aktuální výsledky jsou v těchto otázkách v dlouhodobé časové řadě STEM od roku 1994 na historickém maximu," uvádí STEM.

Hodnocení stavu společnosti je z dlouhodobého hlediska mírně odlišné. Mezi lednem 2013 a 2016 spokojenost vzrostla z 15 na 50 procent. Od té doby se výrazněji nemění.

Spokojenost lidí se životem a jejich hodnocení předchozího roku provádí STEM od roku 1994. Do letošního průzkumu se od 24. ledna do 6. února zapojilo 1062 respondentů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, společnost, spokojenost, mínění, průzkum, STEM, ANO 2011, ČSSD, Svoboda a přímá demokracie, Česká pirátská strana, ODS, TOP 09, KSČM, Trikolóra hnutí občanů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MÍNĚNÍ: Češi jsou se svým životem rekordně spokojení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.