Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Veterináři ukončili nařízení u Štěpánova, kde byla ptačí chřipka

Veterinární správa dnes ukončila mimořádná opatření vydaná 20. ledna po výskytu ptačí chřipky ve Štěpánově nad Svratkou. Informovala o tom na úřední desce. Před týdnem už veterináři podmínky pro chovatele drůbeže v okolí městyse zmírnili, protože se tam další nemocní ptáci nenašli. Žádné nálezy tam nebyly ani během minulého týdne, řekl ředitel Krajské veterinární správy na Vysočině Božek Vejmelka.

Všechno bylo v pořádku. Tak, jak jsme avizovali, jsme zrušili mimořádná veterinární opatření," uvedl Božek Vejmelka. V minulých letech na Vysočině ptačí chřipka nebyla. Ve Štěpánově a jeho okolí je přes 180 drobných chovatelů drůbeže, ale žádný komerční chov. Štěpánovu se plošné vybíjení drůbeže vyhnulo.

Druhé ohnisko ptačí chřipky v Česku dnes veterináři potvrdili ve Slepoticích na Pardubicku v chovu firmy Moras Moravany. Vybijí tam skoro 140 tisíc kusů drůbeže. Ve vzdálenosti do tří kilometrů je další část chovu Morasu se 120 tisíci kusy drůbeže. O jejich utracení veterinární správa teprve rozhodne.

Chovatelé si užili své 

Na Žďársku už před týdnem veterináři zrušili přísnější tříkilometrové ochranné pásmo, do něhož kromě Štěpánova a jeho místních částí spadala obec Ujčov a vsi Švařec a Kozlov. Chovatelé tam předtím museli mít drůbež zavřenou. Do dneška platilo mírnější pásmo veterinárního dozoru zahrnující území zhruba do deseti kilometrů od Štěpánova. Chovatelé v něm například měli dbát na dezinfekci v chovech, nesměli drůbež přepravovat jinam bez souhlasu veterinářů ani pořádat výstavy.

„Určitě nás to zatížilo nějakou administrativou, své si užili i chovatelé. Ale jsme rádi, že se to obešlo bez velkých následků a že nedošlo na vybíjení v chovech," řekla dnes štěpánovská starostka Šárka Kunčíková (za ODS).

O potvrzení nákazy subtypu H5N8 ve Štěpánově informovala Státní veterinární správa 18. ledna. Šlo o chov s 12 slepicemi a třemi kachnami. Kromě drůbeže v nakaženém chovu veterináři hned utratili i 12 slepic sousedů, ty podle testů nakažené nebyly.

Autoři | Foto Yvetta Chmelová

Štítky chov, zdraví, správa, Štěpánov nad Svratkou, ptačí chřipka, Štěpánov, veterinární lékař, Kraj Vysočina, Krajská veterinární správa, Česko, ODS, Státní veterinární správa České republiky, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři ukončili nařízení u Štěpánova, kde byla ptačí chřipka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.