Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejen jubilejní, ale i rekordní. Při letošní Tříkrálové sbírce se na Jihlavsku vykoledovaly více než dva miliony

Při letošní jubilejní Tříkrálové sbírce na Jihlavsku bylo vykoledováno celkem 2 078 876 Kč. Je to téměř o 90 tisíc více než loni a poprvé v historii částka přesáhla hranici dvou milionů korun. Peníze použije Oblastní charita Jihlava pro své služby potřebným.

„Při pohledu na výsledek sbírky mám radost a cítím velký optimismus, protože se opět potvrdilo, že u nás žije velké množství hodných lidí s otevřeným srdcem, kteří jsou ochotni pomáhat a dokáží být štědří,“ uvedla Hana Fexová, ředitelka Oblastní charity Jihlava.

Do sbírky na území, kde působí Oblastní charita Jihlava, se zapojilo asi tisíc koledníků ve zhruba stovce obcích a městech. Jedná se o Jihlavsko, Třešťsko, Novoříšsko, Telčsko, Dačicko a Slavonicko. Posláním tříkrálových skupinek je přinést do domácností požehnání vyjádřené symbolickým nápisem K + M + B na dveře (Christus mansionem benedicat = Kristus žehnej tomuto domu), zazpívat koledu a zprostředkovat pomoc potřebným přijímáním peněžních darů do úředně zapečetěných pokladniček.

Kromě koledování v obcích se uskutečnily také doprovodné kulturní akce. Tradiční a úspěšné jsou Tříkrálový svařák KDU Jihlava (pokladnička obsahovala 18 436 Kč) a Tříkrálový koncert ZUŠ Jihlava (výtěžek byl 19 401 Kč). Již druhým rokem se tříkrálová skupinka vydala také na zápas Dukly Jihlava, kde vykoledovala 6 605 Kč.

„Peníze z letošní sbírky chceme využít například na rekonstrukci našeho Centra sociálních služeb Mahenka, kde sídlí Bárka – domácí hospic a Adapta, odlehčovací služba, nebo i na posílení vozového parku našich terénních služeb,“ upřesňuje účel letošní sbírky Fexová.

„Ráda bych poděkovala všem, kteří otevřeli dveře svých domovů, umožnili koledníkům zazpívat a rozhodli se přispět do celonárodní sbírky. Mé poděkování ale směřuje i všem dobrovolníkům, kteří se zapojili do organizace sbírky ať už jako koledníci, koordinátoři, zpěváci či muzikanti. Děkuji, že věnovali nezištně svůj čas pro dobrou věc,“ řekla závěrem Hana Fexová.

Ohodnoť článek

Foto Oblastní charita Jihlava

Štítky Tříkrálová sbírka, Oblastní charita Jihlava, okres Jihlava, Jihlava, charita, peníze, HC Dukla Jihlava, Dačice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejen jubilejní, ale i rekordní. Při letošní Tříkrálové sbírce se na Jihlavsku vykoledovaly více než dva miliony | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.