Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Lídři hodnotí výsledky. Náš úspěch přijímáme s pokorou, Jihlava potřebuje silnou koalici, říká Popelka z ANO

, aktualizováno 25. září 2022, 15:30

Volební výsledky v krajském městě se kompletně sečetly až v pozdních večerních hodinách. Několik politických subjektů balancovalo na mezní hranici pěti procent, bylo to proto napínavé až do konce. Nyní je už jasné, že křesla v jihlavském zastupitelstvu získalo hnutí ANO (14 mandátů), společná kandidátka ODS a KDU-ČSL (11 mandátů), SPD (4 mandáty), PiFo (4 mandáty) a STAN (4 mandáty). Jak tyto výsledky hodnotí jednotliví lídři?

ANO 2011

Vítězem v Jihlavě se, stejně jako před čtyřmi lety, stalo hnutí ANO. Jeho lídr Radek Popelka ve vítězství věřil už během sčítání hlasů. Cílem pro něj obhájit deset křesel v zastupitelstvu, při pozitivním vývoji upravil svoje přání na dvanáct, nakonec se dočkal rovných čtrnácti mandátů.

„Výsledek přijímáme s velkou pokorou, dostali jsme velkou důvěru a musíme se toho zhostit důstojně ku prospěchu Jihlavy,“ hodnotí konečné výsledky spokojený Radek Popelka, podle kterého se na výsledcích projevila jak kvalitní práce v opozici, silné osobnosti a konzistentní názory na komunální úrovni, tak celospolečenská nálada. 

Také v krajské Jihlavě je sečteno a už jsou známa jména všech (staro)nových zastupitelů. Nejvíce přízně získalo u voličů hnutí ANO 2011, které v komunálních volbách vedl Radek Popelka. Na druhém místě skončila koalice ODS a KDU - ČSL, jež vedl...

Hnutí ANO pro po volební vyjednávání osloví všechny subjekty, které se dostaly do zastupitelstva. „Ano, nabízí se spolupráce s ODS a KDU-ČSL, se kterými bychom utvořili pohodlnou většinu.“ říká Radek Popelka. Dle něj je ale možný i scénář z před čtyř let, kdy bylo ANO navzdory vítězství ve volbách "vyšachováno" a skončilo v opozici. Podle lída hnutí je každopádně potřeba vytvořit silnou koalici, protože Jihlava jde do těžkého období a rozbroje v zastupitelstvu si nemůže dovolit.   

ODS a KDU-ČSL

Přibližně takový, jako jsme očekávali. Tak hodnotí zisk jedenácti mandátů do jihlavského zastupitelstva jednička společné kandidátky ODS a KDU-ČSL Petr Ryška. Ten si přitom myslí, že voliči příliš nezohledňovali dosavadní práci jednotlivých zastupitelů, ale dali spíše na sliby a jednoduchá řešení problémů ze strany jiných subjektů. Roli dle Ryšky sehrála i nenávistná kampaň proti vládnoucí koalici. 

„Ohledně možné koalice budeme jednat se všemi subjekty, pro mě jsou všechny varinaty otevřené,“ hlásí lídr jihlavské ODS, pro kterého je určující, aby „byli schopni pro městě něco odvést, protože doba bude nelehká.“ Pokud by se ale nepodařilo sestavit koalici, která bude práceschopná, nemá Petr Ryška a jeho strana problém ani s opozičním rolí.

SPD

Třetím na pomyslné pásce byla SPD, čtyřmi křesly dvajnásobila svoje dosavadní obsazení ve vedení krajského města. „Výsledek hodnotíme velice pěkně, má snad jedinou závadu,“ poukazuje lídr Petr Paul na fakt, že stačilo 0,04 procentního bodu k tomu, aby jeho strana získala o jeden mandát víc, což by samozřejmě mohlo výrazně zahýbat i počty mandátů dalších stran.

Paul potvrzuje, že v příštím týdnou proběhnou první koaliční vyjednávání, on sám necítí zášť k nikomu. „My budeme ctít náš program, nevylučujeme jednání s nikým, kdo překousne jakousi nenávist, která je proti nám nevím proč šířena,“ dodává.

Starostové a nezávislí

Premiérově byl do zastupitelstva zvolen i Radek Hošek, ve vedení města s ním budou i tři jeho další kolegové z kandidátky Starostů a nezávislých. „S výsledkem jsem spokojen, v porovnání s jinými městy napříč republikou jsme vlastně dopadli nejlépe a ostudu jsme určitě neudělali,“ říká Hošek, který čekal, že projde pětiprocentním sítem projde v Jihlavě více než pět partají.

Lídr STANu potvrdil, že už probíhají koaliční vyjednávání, a to prý velmi korektně. „Dávají smysl a doufám, že dojdeme k dobrému kompromisu. Ale s nikým pevně domluveni nejsme, je dost času nedělat ukvapené rozhodnutí.“ Radek Hošek odhaduje, že jeden až dva týdny koaliční jednání určitě zaberou. Starostové a nezávislí budou mít v pondělí večer schůzku se zástupci ODS, za sebou už mají i kontakt s hnutím ANO, kde však pomyslným jazýčkem na vahách a možným problémem může být osoba stíhané Jany Nagyové. S kým Hošek povolební spolupráci vyloučil, je SPD.

Piráti a Fórum Jihlava (PiFo)

Dosavadní primátorka Karolína Koubová, která byla v čele kandidátní listiny uskupení PiFo, během soboty redakci Drbny uvedla, že očekává zisk minimálně čtyř mandátů. Tak to i dopadlo, stejný počet křesel v zastupitelstvu získal i STAN a SPD. Právě povolební spolupráci s SPD si Koubová představit nedokáže, u ostatních stran by byla k jednání přístupná. 

„Ale teď záleží na těch nějvětších, tedy ANO a ODS s KDU-ČSL, jak se domluví nebo nedomluví, i bez nás by totiž utvořili pohodlnou většinu,“ uvedla k možnému koaličnímu potenciálu Koubová, které jde o zejména o programovou jednotu. „Ve městě jsme nastavili nějaké nové věci, kterých bylo např. opoziční ANO hlasitým kritikem, takže je otázkou, jak by tyto věci pokračovaly,“ krčí rameny s tím, v nejbližších dnech bude PiFo spíše ve vyčkávací pozici. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ANO 2011

Štítky volby, výsledky, komunální, zastupitelstvo, radnice, Jihlava, ANO 2011, ODS, koalice, Radek Popelka, Svoboda a přímá demokracie, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, křeslo, Radek Hošek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Lídři hodnotí výsledky. Náš úspěch přijímáme s pokorou, Jihlava potřebuje silnou koalici, říká Popelka z ANO | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.